Sopnedkastens tid är förbi. Nu ska hyresgäster källsortera i baracker med återvinningssystem nära fastigheten.
I en fristående byggnad på en gård i bostadsområdet Majelden i Linköping står sopkärlen i långa rader utmed väggarna. Här kan hyresgästerna slänga avfall, uttjänt elektronik, glödlampor, pappkartonger och batterier i speciella kärl.
Bostadsbolaget Stångåstaden började bygga upp de fastighetsnära stationerna redan för tre år sedan. I dag har 7 000 av allmännyttans 18 500 hyresgäster tillgång till återvinningssystem.
-- De flesta reaktioner från hyresgästerna har varit positiva. Äldre har framför allt varit oroliga för att man får gå en bit för att slänga soporna. Men avståndet till återvinningen är högst hundra meter från det hyreshus som är längst bort. Många förstår också att det här är ett bra sätt för miljön, säger Albin Eklöf, som är områdesansvarig i Majelden.
Men utrymmen för källsortering är dyrt för fastighetsägarna. Att anlägga nya byggnader, hyra kärl, städa och hålla ordning i lokalerna kostar mycket pengar.
-- Jag anser att producenterna av förpackningar och returpapper borde ta ett större ansvar för avfallshanteringen. Tack vare det här systemet är kvaliteten på soporna betydligt bättre än när hyresgästerna inte källsorterade, säger Agneta Dagersten, som är miljöchef på Stångåstaden.
Hon befarar att Stångåstaden måste höja hyrorna om kostnaderna för hanteringen ökar. Enligt rykten kommer några av de cirka 40 återvinningsstationer som finns i Linköping att försvinna. Och det betyder mer avfall i de fastighetsnära återvinningssystemen.
-- Vi tycker det är fel att fastighetsägarna ska betala för baracker, skötseln av lokaler och frakten av sopor. Förpackningsindustrin får allt sorterat och klart, och behöver inte betala något extra för det, säger hon.
Sophantering väcker alltid känslor. När hyresgäster slängde hushållsavfall i sopnedkasten var lukten från soprummen i källaren besvärlig för många boende på nedre våningsplan. Det problemet är borta, och delvis de arbetsmiljöproblem som fastighetsskötaren hade med värk i rygg och axlar när tunga kärl baxades ut ur trånga källarutrymmen.
-- Det här är mycket bättre. Nu gör vi en tillsyn och städar i barackerna, och det är inte alls så tungt jobb som förr, säger fastighetsskötarna Britt-Louise Bergström och Gerd Linde-bring i Majelden.
De ser till att papper och kartonger töms varannan vecka, och hushållsavfall en gång i veckan. Batterier och elektronikskrot transporteras bort efter behov.
-- Vi har båda besvär med ryggen efter allt slit med sopkärl i källare. Nu finns det bara en fastighet kvar med sopnedkast, och förhoppningsvis ska den stängas snart.
Om två år ska Stångåstadens alla hyresgäster ha en fastighetsnära insamling, där man kan sortera sitt avfall. Vissa problem finns att hitta platser för baracker inne i centrum, där husen står så tätt.
-- Vi har försökt få ett samarbete med privata fastighetsägare, men de verkar inte intresserade. Men på något sätt ska det här lösas, säger Agneta Dagersten.