Det här är ett växande problem eftersom klimatförändringar med mildare vintrar och mer nederbörd kommer att förvärra problemen i framtiden.
Anticimex visar i en rapport att 42 procent av villor med torpargrund i mellersta Sverige, där Östergötland ingår, har fukt- eller mögelskador. Undersökningen har gjorts i samband med överlåtelsebesiktningar förra året.
- Problemen är väl kända i byggbranschen, men ändå fortsätter man att bygga nya hus med krypgrunder. Vi tycker att det borde bli ett förbud att anlägga en sådan här husgrund, säger Patrik Hagström, avdelningschef på Anticimex i Östergötland/Sörmland.
Fördelen med krypgrund, eller torpargrund som den kallades förr, är att den är enkel och billig att bygga. Det är också enkelt för husägaren att inspektera grunden.
Men i krypgrunden kan det lätt bli fuktproblem när grunden ventileras med uteluft och aldrig värms upp. Störst är problemen under sommaren och hösten då luftfuktigheten är hög och kondens kan bildas. Det är då mögel och svamp trivs bäst.
- De mest omfattande skadorna finns i hus som är uppförda från år 1990 och bakåt. Men vi har även hittat påväxt i hus som byggts i början av 2000-talet, säger Patrik Hagström.
Äldre hus som är dåligt isolerade har inte samma problem. Många hus värmdes förr upp av en vedspis, eller kakelugnar, där skorstensstocken går ner i krypgrunden. Problem med fukt- och mögelskador har istället uppstått när golven isolerats och eldstaden tagits bort, eller inte används lika mycket som förr.
- Påväxt av mögel i grunden, och i värsta fall i väggarna, kan finnas utan att man ser det för blotta ögat. Många husägare är därför inte medvetna om att det kan finnas skador. Det upptäcks kanske först när huset ska säljas och det genomförs en besiktning.
Patrik Hagström befarar att problem med fukt och mögel i småhus med krypgrunder kommer att öka. Men redan nu finns tendenser på att fler villor än förr drabbas. När Anticimex gjorde mätningar 2001 - 2003 var 35 procent av husen skadade, vilket kan tyda på att klimatförändringar med högre luftfuktighet under längre perioder förvärrat problemen.
Många krypgrunder med enklare fuktskador går att åtgärda med hjälp av en permanent avfuktare. En normal kostnad för avfuktare och installation ligger på 30 000 till 40 000 kronor.
Om skadan har pågått länge kan det i värsta fall handla om kostnader upp mot 250 000 kronor, pengar som husägaren får betala själv eftersom ingen villaförsäkring gäller för fukt- och mögelskador i grunden.
- Det kan bli mycket dyrt för villaägare som inte är uppmärksamma på det här problemet, säger Patrik Hagström.