Veine Hallberg i Ekebacken utanför Berg har i en sydsluttning byggt ett något ovanligt lågenergihus. Stora glasfönster i en så kallad klimatzon håller kyla och blåst på avstånd från boningshuset. I det inglasade uterummet är det på vintern ofta inte kallare än noll grader.
-- Problemet är att det kan bli för varmt i klimatzonen under sommaren. Men då öppnar jag solskorstenarna uppe i taket så att det blir en bra ventilation, och då sänks innetemperaturen med upp till tio grader, säger Veine Hallberg.
Det är elva plusgrader ute, solen gassar, och när Veine Hallberg öppnar dörren till klimatzonen, en glasveranda mot söder, är innetemperaturen 33 grader. Något behagligare klimat är det i boningshuset. Här behövs varken vedeldning eller solfångare för att hålla en bra rumstemperatur, en dag i början av april.
-- När jag började bygga huset i slutet av 90-talet var målet att säga upp avtalet med elbolaget. Men så långt har jag inte kommit än, förklarar Veine Hallberg, när han visar runt i sitt ekologiska hus, med utsikt över Roxen och ett vindkraftverk som snurrar långt borta i horisonten.
Här i Kungsbro, Ekebacken, har han och hans fru hittat paradiset. I en liten skogsbacke vid vägen, strax efter Berg, fann han den rätta platsen för att bygga drömhuset. Fönster, dörrar, tegelpannor, fasadpanel, ja nästan allt är återvinningsbart material som han hämtat från hus som är rivna, auktioner och genom att lusläsa tidningsannonser.
Men det är framför allt viljan att bygga ett hus som inte är så elberoende som varit drivkraften.
-- När jag köpte fastigheten fanns ett torp på tomten. Byggnaden revs, men den stora murstocken med bakugnen behöll jag. Filosofin var att anpassa nya huset efter den.
Kring murstocken finns kök och vardagsrum. En kökspanna försörjer huset med vattenburen värme i slingor i golvet, och en braskamin bidrar med luftvärme när det är som kallast. Vedspisen är en tillgång inte bara för matlagning.
-- Jag brukar elda i vedpannan var-annan dag under vintern. Det är tillräckligt för att få hyfsad värme i huset. När jag eldar i braskaminen får jag stänga av golvvärmen i vardagsrummet, eftersom det blir alldeles för varmt.
Veine Hallberg säger att han förbrukar omkring 10 kubikmeter ved om året för att få värme och varmvatten. Från april/maj till september/oktober tar den 13 kvadratmeter stora solpanelen på taket hand om värmeförsörjningen.
-- Men egentligen räcker en solfångare på fyra kvadratmeter. Den jag har nu kan ge upp till 160 grader på sommaren, men laddar sedan ner till 90 grader. På våren och hösten, när solen inte står så högt på himlen, är en stor solfångare bra.
Men att helt avstå från el går inte. Hushållsel, vitvaror och belysning, kostar omkring 4 000 kronor om året, eller lika mycket i kilowattimmar.
-- I mitt förra hus låg förbrukningen på cirka 30 000 kWh. Men då var vi en större familj, berättar han.
Det nya huset byggdes i en sydsluttning, där temperaturen är omkring två grader varmare än i norr. Huset har begagnade tvåglasfönster, och i jätteverandan, en stor vinterträdgård och klimatzon med växter och vindruvs-odling, finns bara enkla fönster. Men det är tillräckligt för att spara energi. Åt norr finns inga fönster alls. Här har byggts upp en jordvall med lager av lecakulor så att minimalt med energi ska försvinna den vägen.
Veine Hallberg är nöjd med resultatet. När han planerade för husets energiförsörjning fanns tankar på att installera solceller. Men en sådan anläggning är dyr.
-- Solceller som driver små energiverk i småhus är något som säkert kommer i framtiden. Men vad jag inte förstår är att inte fler husägare installerar solfångare, som blivit både effektivare och billigare under senare år. Dessutom får man bidrag till installationen. Jag sparar säkert 5 000 kWh per år på att fånga in solen.