Robert Forchheimer är en av 60 villaägare som deltar i ett försök med elektroniska elmätare för fjärravläsning.
-- Jag är intresserad av energi, och det ska bli mycket intressant att se hur mycket som förbrukas när ungarna duschar, och tvättmaskinen går på högvarv, säger Robert Forchheimer.
Häromveckan installerade Tekniska verken de första mätarna i området. Enligt ett lagförslag ska alla hushåll ha elmätare som kan läsas av månadsvis år 2009. Det betyder att de flesta el- och nätbolag kommer att satsa på fjärravläsning, som är det mest praktiska systemet.
Det innebär att kunden och elbolagen kan se exakt hur hög energiförbrukningen är i huset eller lägenheten, när som helst på dygnet. Villaägarna får en riktig faktura, en räkning på den verkliga elkonsumtionen, i stället för som tidigare en beräknad förbrukning.
Det är inte minst viktigt när nya elskatter och avgifter för elcertifikat ska påföras kunden, som exempelvis vid årsskiftet. Den nya skatten på förbrukningen blir med den nya mätaren korrekt på öret.
-- Jag är högskoleutbildad, men elräkningarna klarar jag inte av. De är alldeles för krångliga att läsa. Därför hoppas jag att de nya fakturorna blir enklare att tyda och förstå, säger Robert Forchheimer.
Han bor i en villa på cirka 180 kvadratmeter som byggdes 1976. För två år sedan installerades fjärrvärme i huset, som tidigare hade direktverkande el.
-- Energiförbrukningen låg tidigare på omkring 50 000 kWh per år, men uppvärmningskostnaden är nu nära nog halverad. Fjärrvärmen har bidragit till en stor del av den energivinsten, men också isoleringsåtgärder. Huset har stora glasytor, och därför har vi installerat isolerglas i etapper, när det varit dags att byta ut de gamla tvåglasföns-tren.
Han anser att i Jägarvallen råder mikroklimat. Det är alltid två grader kallare här än i stan. Och snön ligger kvar minst en vecka längre. Kylan ger en högre energinota, men han anser även att hushållselen är dyr.
-- Drömmen är att ha ett eget energiverk, som drivs av bränsleceller. Då är man inte beroende av energibolagen. Jag tror att den framtiden inte ligger så värst långt borta.
Fjärrvärmen är ändå ett billigare alternativ än direktel. Och med en mätare som förutom elen även mäter fjärrvärme och vattenförbrukning går det att få ner kostnaderna, än mer.
-- Det är framför allt villaägare med hög energiförbrukning som, genom att ha full koll på sina kostnader, kan sporras att spara el, säger Lars Jansson, som är informationschef på Tekniska Verken.
En mätare kostar cirka 2 000 kronor, en kostnad som betalas av alla konsumenter. Men den elektroniska dosan kan göra så mycket mer, än att exakt mäta den el, värme och vatten som hushållet förbrukar.
-- Det finns intressanta mertjänster, exempelvis brandvarnare, fuktlarm och inbrottslarm, som kan kopplas till systemet, säger Johan Jansson, projektledare på Tekniska Verken.
Utrustningen för mättjänsterna ska nu testas och utvärderas, och slår det väl ut är meningen att alla 69 000 kunder hos Tekniska Verken ska få en avancerad mätare.
-- Men det kommer att ta flera år innan det är klart, säger Johan Jansson.