Klicka i bildspelet för att se hur förändringen ser ut i just din kommun.
Norrköping leder prisrallyt på villor i Östergötland med en uppgång på hela 30 procent på ett år.
I Norrköping har priserna åkt berg-och-dalbana de senaste åren; för ett år sedan hade priserna sjunkit med 13 procent. I Linköping är uppgången mer stabil och i år är husen 15 procent dyrare än för ett år sedan.
Fingranskar man statistiken anar man dock en stagnation, de allra senaste månaderna har priserna stått helt stilla.
Motala är en annan kommun där priserna stigit, 6 procent upp på ett år.
I Vadstena är prisuppgången hela 36 procent, men här säljs så få hus att enstaka objekt kan påverka statistiken väldigt mycket.
Några kommuner i länet går mot strömmen med prisfall: Mjölby, Ödeshög och Åtvidaberg, men även där är underlaget för litet för att dra några säkra slutsatser.
I hela Sverige har husen i genomsnitt gått upp med 10 procent.
Många har spått sjunkande priser
Krisen på 1990-talet ledde till kraftiga prisfall på bostadsmarknaden. Så har det inte blivit den här gången ? hittills, i alla fall.
Den stora skillnaden mot 90-talskrisen anses vara att räntenivån nu är så låg. Månadskostnaden för en villa¬ägare är så låg att få tvingas eller har lust att sälja för att flytta till lägenhet. Samtidigt har nybyggandet legat på en rekordlåg ¬nivå, vilket har lett till att ovanligt få hus har kommit ut på marknaden.
Ekonomer och andra experter har länge pratat om en bostadsbubbla och har förutspått ett rejält prisras. Senast var det statliga bostadskreditnämnden som talade om ett 20-procentigt prisfall när räntorna börjar gå upp igen.
Ingen av de mäklare som Corren pratat med tror på ett sådant scenario, i alla fall inte i Östergötland. De tror att priserna kommer att stå stilla eller stiga svagt.
Enligt SEB:s undersökning som publicerades i veckan tror även hushållen på fortsatt stigande priser det kommande året. 50 procent tror att de stiger, medan bara 15 procent tror på fallande priser.