I den lilla byn Borrby på Skånska Österlen blommar asfalten. Bokstavligen. Eller, kanske man skulle säga betongen för att vara helt korrekt.
En del av Ulf Ströms och Nancy Nelsons trädgård har nämligen anlagts mer eller mindre direkt på betongplattan som utgjorde grunden för det sädesrenseri som låg här en gång i tiden. Nu blommar timjan, allium, kungsljus och jätteverbena på det som för bara fem år sedan mest såg ut som en uppställningsplats för gamla husvagnar och annat skrot.
Platsen för tankarna till Derek Jarmans berömda trädgård, anlagd i skuggan av ett kärnkraftverk. Här är det ett ovanligt, blått hus som skapar fonden.
- Det var en rivningstomt full med gammal bråte när vi kom hit. Vi fick röja undan en massa gammalt skrot till att börja med, berättar Ulf Ström.
- Byborna trodde nog att vi var lite galna, för första året täckte vi bara all jord med tidningar och halm för att bli av med ogräs.
I den torra delen av trädgården fanns dock inte särskilt mycket till jord. Det som var kvar från den tidigare fastigheten var en betonggrund och fyra mansdjupa betongbehållare där säden förvarats. De fylldes med matjord och fick bli odlingsbäddar för grönsaker som majs, pumpa och bönor.
- Min första tanke var att vi skulle bryta upp betongen för att anlägga en trädgård. Men efter ett tag insåg vi att det knappast fanns någon matjord under betongen heller. Så det fick bli en Cajsa Warg-trädgård, säger Nancy Nelson.
Man tager vad man haver, alltså. Och har man en betongplatta får man anpassa växterna efter det, helt enkelt. Att platsen får bestämma hur en trädgård ska utformas är en gammal tanke inom trädgårdshistorien och Nancy började läsa på om torktåliga växter.
- Platsen blir extremt het om somrarna eftersom det inte finns några träd som skuggar och betongen lagrar värme från den gassande solen. Därför måste vi anpassa växtvalet efter det.
Alla små sprickor och håligheter i betongplattan har omsorgsfyllt fyllts med matjord. Mitt i trädgården växer en äng av timjan i ett tunt lager jord direkt ovanpå betongplattan.
- Jag vill att det ska se ut som en persisk matta mitt i trädgården, säger Nancy.
Mönstret i utgörs av olika vita och lila blommor i timjanmattan. Säsongen startar med krokus på våren och avlöses sedan av olika sorters allium under hela säsongen.
- Vi får ofta höra förvånade kommentarer om att det kunnat bli så prunkande på en sådan karg plats. Särskilt byborna är förvånade över förvandlingen, men jag själv tycker också att det är märkligt att det kan bli en sådan blomsterprakt på en sådan plats.
Cajsa Warg-tanken har också varit tongivande på andra sätt när trädgården skapats. Gammalt murtegel som fanns på platsen och hade kunnat klassas som "skrot" när man rensade upp har Ulf återanvänt och murat upp väggar och valv för att dela upp trädgården i rum. Och resterna från ett plåttak har fått bli stora krukor att odla i, eftersom stora krukor håller fukten betydligt bättre än mindre. Gröna plasttunnor har försetts med hål på sidorna så att man kan odla jordgubbar hängande, och pappersstrimlor ur dokumentförstöraren tjänar som marktäckning ovanpå.
Helhetsintrycket är ändå en frodig trädgård, mitt i betongdjungeln.
- Naturen är ju frodig även i torr miljö. Det gäller bara att anpassa växterna efter platsen och utgår från den plats man har.
(Läs mer på www.blahusetiborrby.se)
Anna Lefvert/TT Spektra
anna.lefvert@ttspektra.se