Ljus kan göra underverk med vilken ruggig novemberdag som helst. Det vet alla som har upplevt Linköpings Vinterljus. Hela stan lever upp med färgglada konstfulla ljusinstallationer. Men hur ser det ut hemma då? Visst är vi bra på att ljussätta stämningsfullt - inomhus.
Utomhus kommer ofta det enda ljuset från gatlyktorna, som skickar spöklikt slaskljus in i våra trädgårdar. Husens konturer kan bara anas i mörkret.
- Vi svenskar satsar enorma pengar på våra hus och att inreda dem men vi har helt glömt bort belysningen. Titta på en vanlig villagata, folk sätter i bästa fall upp en obligatorisk lampa vid garaget, men det kanske inte är just en garageport som vi vill vila ögonen på i november.
Lotta berättar att intresset för utomhusbelysning ökar men att det ännu är i sin linda. En trädgård som är prunkande och vacker på sommaren behöver inte förvandlas till ett svart hål under vintern.
- Låt trädgården leva året om. Allt handlar om hur den belyses.
Blir en upplevelseVarför är vi så dåliga på att tänka på ljus ute?
- Antagligen glömmer vi det eftersom vi inte rör oss i trädgården på vintern. Kan även bero på okunskap och osäkerhet, det är mer besvärligt med att få fram ström i trädgården. Men en fint upplyst trädgård blir en upplevelse som kommer till glädje inifrån huset. Mörka buskar eller en nedvissnad rabatt kan få liv. Vi är bättre på att tänka på utomhusbelysning kring jul, men det är ju en sådan kort period. Mitt förslag är att låta julslingorna sitta ute hela vintern.
De som ändå har kommit på att ljussätta utomhus, ljussätter inte alltid rätt saker, enligt Lotta:
- Många är duktiga på att belysa fasaden, kanske för duktiga. Ibland kan man undra om det är ett rymdskepp som har landat. Men det man glömmer är att en fasadbelysning inte är till mycket nytta när du är inne i huset. Använd hela trädgården, belys något långt bort, vid tomtgränsen, för att få ett djup. Kanske har du ett stort träd på tomten, det blir maffigt att sätta en lampa vid trädets fot.
Vi träffar Lotta hemma hos en av sina tidigare kunder, Peo Lindqvist, som bor långt ute på landet utanför Linköping, dit inte ens gatlyktorna når. Lotta går omkring i trädgården, pekar och visar hur hon har tänkt, små blomliknande lampor i den lilla rabatten bredvid huset som är dekorativa även när de syns i fullt dagsljus, den enorma eken har fått en strålkastare vid sin fot. I somras hängde ett nät av ljusslingor över uteplatsen, men det tog Peo bort eftersom "det kändes för udda".
Det gäller att tänka på kontraster, förklarar Lotta. Eken en bit bort blir dramatisk medan rabatten ger ett välkomnande sken och leder besökaren till dörren. Ljuset ska både variera i intensitet och i höjd och djup. Det går också att leka med färger.
Samma regler gällerEgentligen gäller samma regler vid ljussättning utomhus som inomhus. Ingen vill bli bländad av en strålkastare, och det finns olika sorters ljus, allmänljus, effektljus och trygghetsljus. Ljuset måste variera, i riktning, höjd och avstånd. Lottas tips är, som när det gäller all inredning: att man ska prova sig fram och smaken är som baken.
När du sätter igång: fundera på vad det är som ska ljussättas, och även om det är fint med ljusslingor i träd så pröva något nytt, lägg dem i hängrännan eller häng upp slingor mellan två träd. Satsa på flera små ljuspunkter, och helst flyttbara, för precis som naturen förändras med årstiden så ska lamporna ändras med dem. Det finns egentligen ingenting som inte kan ljussättas, förutom fula saker då förstås. I det fallet tycker Lotta att man ska belysa något i närheten, för att lura ögat.
Vad tycker du om lampor som drivs med solceller?
- NEJ! Varning för dem. De lyser inte tillräckligt eftersom de inte hinner laddas ordentligt med det lilla ljus som erbjuds under vinterhalvåret i Sverige. Tyvärr.