Lättare elnota

De flesta kunder tycker att fakturan är krånglig att förstå. Elräkningen toppar listan över det som ger konsumenten mest huvudbry.

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2004-06-10 08:03

Förra året fick Tekniska verken i Linköping betyget underkänt för sina otydliga räkningar. Kunderna gav medelbetyget 3,92 på en skala upp till 7,0. 4,0 var godkänt.

-- Snörpligt, men sant, säger Lars Jansson, informationschef på Tekniska verken.

Men nu ska det bli bot och bättring. Under våren har Tekniska verken tagits hjälp av en beteendevetare på universitetet för att få fram en enkät och underlag till ny och mer förståelig räkning.

Företagslogga

-- Vi har bland annat tittat på fakturans läsbarhet och ordförståelse. Genom att dela upp posterna och göra dem tydligare med företagslogga tror vi att de flesta ska kunna läsa och förstå räkningen, säger Helena Sederström, som är kundchef på Tekniska verken.

Kunden kan exempelvis på ett tydligare sätt se hur stor elförbrukningen är under perioden, och bättre utläsa om man gjort av med mycket eller litet el, när mätarställningen avläses.

-- Vi vill att kunden ska betala ett rätt pris för perioden. Därför är det viktigt att kunden talar om när det sker en förändring i hushållet, exempelvis när tonåringar flyttar hemifrån och elförbrukningen minskar genom att duschen inte används i samma omfattning som tidigare.

500 kunder testar

Ett förslag till ny faktura, och en enkät, har skickats ut till 500 villa- och lägenhetskunder i Linköping. Efter en offentlig upphandling i höst beräknas den nya fakturan kunna användas från januari nästa år.

-- Jag tror att villaägare är bättre på att förstå dagens faktura än lägenhetskunder. Om man exempelvis förbrukar mycket el vill man förstå vad man betalar för, och då kan man göra något åt den höga elräkningen. En lägenhetskund har inte samma motivation, eftersom förbrukningen ofta är låg.

Av Tekniska verkens 20 000 villakunder lämnar omkring 10 000 hushåll en mätarställning på elförbrukningen. Totalt finns 70 000 nätkunder i Linköping.

En nyhet från och med 1 augusti är att en kund som inte fått sin mätare avläst har rätt till kostnads- och räntefri avbetalning på mellanskillnaden mellan beräknad och faktisk förbrukning. Om mätaren inte lästs av inom 18 månader, och mellanskillnaden är mer än 10 procent, har kunden rätt att få en rabatt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!