Vi besökte ett s k passivhus i Södermanland där innerväggarna har putsas med lera av såväl praktiska som estetiska skäl. Passivhus är välisolerade hus som till stor del värms upp av den energi som redan finns i huset från människor, lampor och apparater med mera.
En djupt, lerigt och vattenfyllt hål i åkern bara ett stenkast från byggarbetsplatsen ger tyngd åt ordet närproducerat. Det faktum att lera är ett tungt material i sig är ytterligare ett av skälen till att den används här. Passivhuset i toppmodern arkitektur i en södersluttning utanför Trosa byggs helt i miljövänliga material. Och leran som innerväggarna putsas med är inte bara snäll mot miljön för att den sluppit långa transporter. Den har även egenskaper som ska hjälpa huset att lagra värme och skydda de tjocka väggarna från fuktig inomhusluft att tränga ut i isoleringen.
- Värmelagringsförmågan och fukthanteringen är de två främsta orsakerna till att använda lera som byggmaterial i moderna hus. Leran ger ett fantastiskt inomhusklimat, säger Johannes Riesterer.
Han är snickare i grunden och har arbetat med lera som byggmaterial i 17 år. På det här bygget har han fungerat som konsult och hjälpt till att få en bra blandning på lerputsen. Förutom lera innehåller putsen halm, sand och färsk hästgödsel. Ett recept man har använt för lerklining av framförallt timmerhus i hundratals år.
- Men man måste anpassa blandningen efter den lokala leran och sanden. Och eftersom det inte finns någon tillverkare som kan garantera kvaliteten på lerputs, så kräver det att byggherren och hantverkarna har stor tillit till materialet, säger han.
Trots avsaknad av kvalitetscertifieringar menar Johannes Riesterer att intresset för lera som byggmaterial fullständigt exploderat under senare år.
- För några år sedan var det något man skrattade åt, men nu upptäcker allt fler lerans goda egenskaper.
Framförallt är det den nya miljörörelsen som intresserar sig för leran. Materialet har visserligen ingen särskilt god isoleringsförmåga, men eftersom leran är tung lagrar den värme och kan dessutom absorbera och avge mycket fukt på snabb tid, vilket är egenskaper som är intressanta i välisolerade lågenergihus.
- Det kan ju låta farligt att leran absorberar fukt snabbt, men det är tvärtom en god egenskap. Leran håller i sig en betydligt lägre fuktkvot än till exempel trä, vilket gör att den suger fukt ur trä och har en konserverande effekt på organiskt material.
- Att lera fungerar så bra tillsammans med trä ger också nya spännande möjligheter till annorlunda konstruktioner.
Anna Lefvert/TT Spektra
anna.lefvert@ttspektra.se