Liljevit mystik i rabatten

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2005-04-14 00:00

Oskuldsfull vit, mörkaste vinröd, bjärt gul eller orange -- det spelar ingen roll, en lilja är alltid elegansen själv. Full av mystik också. I årtusenden har liljan odlats i Europa och Asien. I århundraden har liljan prytt våra svenska trädgårdar.

Inte alla dock -- kungsliljan är en riktig nykomling i sällskapet, den kom inte till Europa från sitt hemland Kina förrän i början av detta århundrade. Svår att odla tror många, men det är en myt. Mina över 15 år gamla kungsliljelökar blommar troget varje år. Det slår aldrig fel, i mitten av juli slår de ut, ibland med hela tolv stora klockor per stjälk.

Just kungsliljan trivs nästan överallt, såväl i kalkhaltig jord som i mindre kalkhaltig. Ett experttips är att samplantera den med rhododendron, då får den ha huvudet i solen och fötterna i skuggan, för så vill liljorna växa. Drömmen är att skapa en lund med ormbunkar och vitaste liljor.

Blommar hela sommaren

En klar fördel är att det finns liljor för varje rabatt, färg och sommarmånad. I början av juni slår den meterhöga, nästan självlysande brandliljan, Lilium bulbiferum, ut, vars mörkt orangeröda blommor tittar intensivt uppåt. I slutet av juni kan den följas av krolliljan, Lillium martagon. Blommorna liknar små turbaner och trivs i skuggan under ett äppelträd eller på en äng där dess rosarödbruna eller vita blommor passar så väl in. Den accepterar alla jordar och växer över nästan hela landet.

Meterhöga stänglar

Sedan är det dags för kungsliljan, Lilium regale, att inta scenen. På meterhöga stänglar kommer de stora trumpetformade blommorna, som inuti är bländande vita med ett intensivt gult öga men utanpå är ytterst sofistikerat randiga i brunrött. Ungefär samtidigt blommar madonnaliljan, Lilium candidum, som i konsten är symbolen för kyskhet och renhet. Men madonnaliljan är oftast stursk. Att den under flera somrar står och trilskas och bara visa sin bladrosett är mer än vanligt. I motsats till andra liljor ska madonnaliljan planteras grunt. Dess översta spets ska snudda vid jordytan. För att den ska trivas ska jorden vara kalkrik, lite benmjöl blandat med kompost brukar göra den gott. Men låt den stå i fred. Krafsa inte i onödan runt den, då blir den störd och svarar med vänta extra länge på att blomma.

Tigerliljan på sensommaren

Sensommar och dags för starkare färger. I augusti är den intensiva mörkt orange med svarta prickar, tigerliljan, Lilium lancifolium, som pryder våra trädgårdar. Det finns också moderna hybrider som även de är mycket odlingsvärda. Den varmt orangefärgade flockliljan ‘Enchantment’, som blommar med sina uppåtriktade blommor i juli, är mycket vacker tillsammans med lavendel.

Liljor kan sättas både nu på våren och i höst. Norr om växtzon 3 är våren absolut den bästa tiden. De vårsatta kommer första sommaren att blomma lite senare. Köp stora, fina fasta lökar, gärna så kallade bamselökar . Lökarna sätt på ett djup motsvarande två och en halv gånger lökens höjd. Lägg ett lager fin sand blandat med lite benmjöl närmast löken. Växtplatsen ska vara väldränerad och så vill de ha fötterna i skuggan.

Röda fiender

Men har dessa skönheter inga fiender? Jo, lysande lackröd är liljornas fiende nummer ett, liljebaggen. De dyker upp så fort vårsolen börjar värma och liljornas skott skjuter upp. Det gäller att närma sig dem från rätt håll, annars, så fort de ser handens skugga närma sig, kastar de sig till marken med den svarta magen upp. Borta är de men väntar man några sekunder ser man dem på väg att gräva ner sig i jorden.

Ta dem tidigt -- börja titta efter äggen som är vackert ljust korallröda. De brukar man finna på bladens undersidor. Kläm sönder dem omgående för snart kommer de att bli till larver som är minst sagt otrevliga att se på. Finns det stora hål i bladen finns också liljebaggen där någonstans.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!