Linnetyger till det dukade bordet och den bäddade sängen har länge varit en riktig statusvara.
På Skokloster slott i Uppland har de olika ägarna kontinuerligt samlat linne till skåpen och i dag finns en stor och välbevarad samling med lin från fyra århundraden.
Skokloster slott är ett unikt 1600-talsslott, med en mycket välbevarad barockmiljö. Linnesamlingen är inget undantag. I ett av tornrummen förvaras linne från fyra århundraden, och de krusade banden från gamla örngott väller ut när Inger Olovsson, intendent för de textila samlingarna, öppnar de tunga dörrarna till linneskåpen.
Just nu håller man som bäst på att förbereda sig inför sommarens stora utställning "Linne för bord och bädd" där stora delar av linnesamlingen ska visas upp.
Med vita bomullshandskar på händerna rullar Inger Olovsson ut en servett från 1600-talet. Hade man inte vetat att det var just en servett hade nog bordsduk legat närmare en gissning, för servetten mäter inte mindre än 70 gånger 90 centimeter och har ett vackert damastvävt mönster taget ur den grekiska mytologin.
Under 1600-talet var det nytt att varje person fick en egen servett. Man gjorde pampiga servettbrytningar av de stora servetterna. Ibland krävdes det ändå flera servetter till samma brytning, och det var inte helt ovanligt att man var tvungen att klippa snitt i servetterna för att få brytningen att se ut så som man ville. Bordsduken pressades ofta i dekorativa rutor, och en rutpressad duk har Skokloster faktiskt fått låna in till sommarens utställning.
-- Rutpressade dukar ser man ofta på gamla målningar från 1600-talet, men det finns väldigt få linnepressar bevarade i Sverige. Dukarna var tvungna att vikas efter ett speciellt schema för att alla rutor skulle bli lika stora, och det var nog inte helt lätt att få till.
Under 1700-talet kom damastvävningen till Sverige, och de mest välmeriterade väverierna låg i Flor i Hälsingland och Vadstena i Östergötland. Även från dessa väverier finns linne i förråden på Skokloster.
Det allra mesta linnet i skåpen är från 1800-talet och från Sverige. Under 1800-talet växte sig en ny borgarklass allt större, och även om linne fortfarande var en statusvara, blev det tillgängligt för allt fler. Servettbrytningar kom på modet igen, om än inte lika pompösa som 1600-talets. En av servettmodellerna som köptes in till slottet under Magnus Brahes tid på 1800-talet finns i inte mindre än 198 exemplar! Man kan bara tänka sig vilka middagar man kunde ha här.
-- Allt linne på Skokloster har köpts för att användas. Att det ändå är så välbevarat beror på att det skötts väl, och kanske också för att man inte hunnit använda det så mycket.
Utställningen "Linne för bord och bädd" öppnar den 21 maj på Skokloster slott och pågår till och med den 6 november.