Linköpingselever toppar formen

Elever från Linköpings universitet ställer just nu ut på Formexmässan i Stockholm. Corren Bostad träffade några av dem.

Ebba Ida Löfgren.

Ebba Ida Löfgren.

Foto: Åke Karlsson

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2015-01-15 06:00

Namn: Kristina Larsson.

Ålder: 27.

Om hantverket: "Hidden treasures" kallar jag det, alltså gömda skatter. Det är ett smyckesskrin i björk, koppar och guld. Smyckesskrin är oftast fyrkantiga lådor med en spegel, jag ville göra något annorlunda, mer dekorationsmässigt. Det här skrinet har formen av en briljantslipad diamant och det finns fack även för lite större smycken, något jag själv ofta saknar. På Formex vill jag visa min stil, med rena, raka linjer.

Inspiration: Jag lyssnade på introt till Kråkguldet av Leif Kratz. På utsidan ser man inte vad det är, man måste lyfta på locket för att se vad som döljer sig därunder.

Nästa projekt: "Hidden treasures" tog lång tid att göra, med många modeller längs vägen. Nu ser jag hur jag skulle kunna vidareutveckla den.

Framtidsdröm: Jag vill jobba med hantverk och tänker starta ett företag medan jag pluggar.

Namn: Ebba Ida Löfgren.

Ålder: 22.

Om hantverket: Det är ett broderi med blandade broderitekniker. Jag har använt naturliga material som ull, siden och silke. Jag gillar att jobba i en naivistisk stil, med organiska former och mycket färg. Min tanke är det ska vara vackert men också funktionellt, det kan användas som draperi, rumsavdelare, ljudabsorbtion eller kanske för att isolera vid ytterdörren.

Inspiration: Vardagen, naivistisk konst, andra broderier och gamla hantverk.

Nästa projekt: Det blir någon form av broderi det också. Jag har samlat på mig massor av material på loppisar som väntar på att bli använt.

Framtidsdröm: Att få jobba med något praktiskt. Dekorationsmålning på teater kanske, jag håller på en del med konst också. Jag vill jobba med färg och form, jag vill aldrig sitta på ett kontor.

Namn: Petter Almlöf.

Ålder: 29.

Om hantverket: Det är en klocka med en världskarta i stället för visare. Kartan snurrar moturs, 12 timmar per varv, och tanken är att man ska kunna se vad klockan är i olika världsdelar. Jag hade egentligen tänkt bygga kugghjul och sånt med en 3D-skrivare men skrivaren var upptagen så jag byggde ihop det med lego.

Inspiration: Låten Soul Rebel av Bob Marley, där man uppmanas att kämpa vidare och försöka se morgonsolen lysa över bergen.

Nästa projekt: Jag har hållit på med instrumentbygge tidigare och gjort en elbas där formen inspirerades av en nyckelharpa. Det var kul, något sådant gör jag gärna igen.

Framtidsdröm: Jag hoppas att få syssla med saker som känns kul och kunna göra nya saker hela tiden.

Namn: Emil Kjellberg.

Ålder: 22.

Om hantverket: Jag har utgått från klassiska, keramiska former och velat stoppa in något mer, något som drar blickarna till sig. Tillsammans ska vaserna berätta något, de vill bryta sig ur sina klassiska, vackra former. Jag ville utmana mig själv och gå upp i storlek lite, annars gör jag mest vanliga bruksföremål som muggar och skålar.

Inspiration: Här finns både västerländska och japanska former. Det är former som gör sig naturligt på en drejskiva, det är därför de är klassiska.

Nästa projekt: Jag ska ställa ut på Slöjdens hus i Skövde tillsammans med Frida Arvidsson.

Framtidsdröm: Att ha en egen keramikverksamhet och få hålla på med det jag älskar att göra. Både bruksföremål och åt det konstnärliga hållet.

Namn: Mattias Wedin.

Ålder: 28.

Om hantverket: Det är ett konstverk som jag kallar CIS. Det är en hommage till kvinnorna i mitt liv: min fru, min mamma och mina systrar. Konstverket föreställer ett kvinnligt könsorgan – trådarna är det håriga, det röda det som händer en gång i månaden. Från början var det meningen att det skulle bli en lampskärm, men det är ofta så när jag arbetar att jag börjar med en tanke och så blir det något annat.

Inspiration: Det var valtider när jag gjorde den här och det var aktuellt med Fi. Jag ville göra något åt det feministiska hållet.

Nästa projekt: Unisexkläder, konstnärliga sådana. Jackor och byxor.

Framtidsdröm: Att bli etablerad och skapa mitt namn, för att sedan kunna hjälpa andra konstnärer. Jag är inte så mycket för det kommersiella utan är mer intresserad av konstnärliga och kulturella värden.

Namn: Liselotte Bonerfält.

Ålder: 41.

Om hantverket: Det är håraccessoarer – koaffer . Alltså små damhattar, en för varje årstid. Jag valde att göra dem i tovad ull med brodyr och pärlor. Jag ville lyfta det tunga materialet, göra den tovade ullen till något lätt och luftigt. De fyra koafferna blir som en livscykel. Ibland är det luftigt, ibland är det tungt. Man får vara lite modig för att bära en sådan här. I Stockholm går det bra, i Östergötland är det lite svårare.

Inspiration: Det är mycket Little Edie. Jag inspirerades av dokumentären om henne, Grey Gardens.

Nästa projekt: Öronsmycken och armmuddar i samma material som koafferna.

Framtidsdröm: Att kunna försörja mig på att göra experimentellt konsthantverk. Jag vill inte vara fast i några ramar utan kunna göra allt möjligt.

Formex

Formex är den största mässan i Norden för inredningsdesign. Mässan pågår 14–17 januari och väntas samla 850 utställare och 23 000 besökare.

De utställande eleverna från Linköpings Universitet går i årskurs 2 på kandidatprogrammet Slöjd, hantverk och formgivning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!