Det är liv och rörelse kring kasernerna på gamla A1 och I4. Det grävs och byggs. Där skyttekompaniet förr ställde upp, där gungar rastande lågstadiebarn i sprakande höstsol.
En så häftig kontrast! Skrattande, stojande, färgglatt klädda barn -- med de respektingivande kasernerna från 1918 som kuliss.
Tio år efter garnisonens nedläggning lever området igen och förutom alla inom polis- och åklagarväsendet som nu har sin arbetsplats här, är det många som gärna vill bo i de lägenheter som flera bostadsföretag bygger i rask takt.
-- Vi hade tur som var ute i god tid, säger Anders och Anita Berg, som flyttade in i sin fyra på 107 kvm (JM AB) för ett år sedan. Vi gav 1 095 000 för vår lägenhet. En exakt likadan i grannföreningen Kadetten som ska börja byggas går på 1 495 000.
Månadshyran är 5 500 kronor och en slant till om man vill ha parkeringsplats.
Paret Berg kom till en punkt i livet då radhuset i Duvkullen var onödigt stort och lusten att trädgårdsarbeta avtagit markant. De har varit runt och tittat på många nybyggen i Linköping under senare år, Kanberget och Bantorget bland annat, men tyckt att de flesta lägenheter känts för inklämda.
Nu har de en öppen, ljus hörnlägenhet med utsikt mot gamla övningsfältet. Den är nästan helt insynsskyddad och på den inglasade balkongen är det rena landetkänslan. Under vintern kommer fasanerna som bor på övningsfältet hit för att äta. Paret Berg och två familjer till sörjer för utfodringen. En bit bort skymtar man det K-märkta garnisonsmuseet.
Förr kallades platsen där Majoren nu ligger för vedbacken. Här fanns vedförrådet då kasernerna handeldades. Senare låg här öppna garage för militärfordon.
Hela lägenheten har ekparkett på golvet som standard. Lite väl lyxigt i köket, tycker Anita. I vardagsrummet har de lagt till pengar för att få lintapet. En likadan har de i fritidshuset i Båstad och den har hållit i 30 år, så det borgar för kvalitet. I det lilla, men fullt tillräckliga, köket är luckorna av björk.
Egentligen är det bara en sak de är missnöjda med, att tvättstugan/extratoaletten inte har något fönster. Den invändningen delar de med andra i huset så i Kadetten har det blivit fönster.
Anders har yngre f d arbetskamrater som tycker det är jobbigt att åka till garnisonen. Det är för vemodigt. Men även om minnena är många när han vandrar i området känner han inte så.
-- Visst, A1 och I4 hade anor från Gustav Vasas tid och även från medeltiden, men kan ju inte fortsätta existera bara för just mitt jobbs skull. Försvaret är till för landet och måste situationsanpassas. Huruvida det var ett klokt beslut att lägga ned eller ej, tja det har jag inte underlag nog att bedöma.
Det händer att de går till restaurang Brigaden för att äta. Precis som i det militära bjuds där fortfarande rejäla portioner. Och när paret strosar förbi A1:s gamla mäss dyker många glitter- och glamourminnen upp. Lite sorgligt är det, tycker Anita, att man sänkt taket och gjort kontorsmoduler där det förr var så stora, vackra och pampiga rum.
Som pensionär är 67-årige Anders Berg tillbaka på brottsplatsen. Men han är inte sorten som ligger på latsidan. Han är ordförande i flera militärföreningar, sitter med i bostadsrättsföreningens styrelse och har lite tennis-uppdrag.
För många människor utanför militärkretsar är hans ansikte bekant från Friskis & Svettis. Sedan mer än tio år är han motionsledare där och ansvarar för två pass i veckan, senior- och basjympa.
Han kan mer än marschtakt, överstelöjtnanten.
Fakta om garnisonen 1917 började bebyggelsen av kasernerna. 1922 flyttade livgrenadjärregementet in. 1996 fattades beslut om att lägga ner Garnisonen med cirka 800 anställda. 1997, på nyårsaftonen, avslutas en 450-årig militär tradition i Linköping när Livgrenadjärernas tid är slut på Garnisonen. 2001, april, flyttar polisen in. 2001, juni, invigs Rättscentrum (polis, åklagare och tingsrätt) av justitieminsiter Thomas Bodström. 2006 flyttar rättsmedicinalverkets tre avdelningar, rättsmedicin, rättsgenetik och rättskemi, in. SKL, Statens kriminaltekniska laboratorium finns redan på plats. Garnisonen består av omkring 300 000 kvadratmeter, 60 procent bostäder och 40 procent arbetsplatser. Närmare 8 000 människor är tänkta att bo eller arbeta här när allt står färdigt.