Ljuset är kökets hedersgäst

Brita och Håkan Nordholm ville bo in sig i lägenheten innan de började renovera köket. Sedan lade de ned sina själar i att hitta rätt material, möbler och fläkt.

Den elektroniska vattenavstängningen på diskmaskinen är bara en av flera tekniska finesser i köket.

Den elektroniska vattenavstängningen på diskmaskinen är bara en av flera tekniska finesser i köket.

Foto: Brita Nordholm

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2016-01-21 07:00

Paret köpte bostadsrättslägenheten i centrala Norrköping under våren 2012.

Att det mörka köket med mycket furu skulle genomgå en stor förvandling var de överens om.

Men ingen av dem ville stressa med renoveringen eller göra något förhastat som de senare skulle ångra.

– Vi lät ungefär ett år passera så att vi kunde bo in oss ordentligt och känna hur vi verkligen ville ha det. Att bygga om hela köket är ett stort projekt. Därför var det viktigt att det fick ta den tid som behövdes, utan något hafs, förklarar Brita.

De började med att skissa ned förslag på hur den nya skapelsen skulle kunna se ut med hjälp av en vän som arbetat inom köksbranschen.

– Våra önskemål var bland annat att det skulle bli betydligt ljusare, vitt eller ljusgrått och med stora arbetsytor i marmor. Sedan ville vi ha så få höga väggskåp som möjligt för att få det luftigt, säger Brita.

När paret rev ned det gamla köket­ fick de flera glada överraskningar.

– Dels kunde vi höja taket några deci­meter genom att ta bort träpanelen­ som satt där, vilket gav större rymd. De stora fina fönstren som tidigare varit dolda bakom skåp och diskbänk kom fram. Då vi rev upp plastmattorna och masonitskivorna under upptäckte vi att originalgolvet fanns kvar och blev jätte­glada.

– Vi var tvungna att komplettera med lite nytt virke, 3,5 cm tjocka granbrädor, men annars behöll vi allt det gamla. Golvet slipades och skurades med linolje­såpa. Något man ofta gjorde förr och som är väldigt hållbart. Vi behöver bara såpskura ett par gånger om året, annars bara torka av med vatten.

Framför allt Brita höll i bygget på egen hand och anlitade olika hantverkare för att genomföra parets ritningar.

I jämförelse mot tidigare flyttades bland annat placeringen av diskhon till köksön och spisen till där kyl och frys stod innan.

Med många lådor och skåp runt köksön, samt under induktionshällen lyckades de nästan helt undvika höga skåp.

De enda skåpen är det inbyggda kylskåpet, skåpet bredvid med inbyggd ugn och ett 40 cm brett dragskåp.

– Efter att alla tre barnen flyttat hem­ifrån är vi bara två i hushållet numera och därför har vi bara en liten inbyggd frys i köksön. Sedan kompletterar vi med en frys i källaren.

Stommarna är hämtade från Ikea och luckorna byggda av snickaren­ Martin Nyberg på Norrköpings ­möbelsnickeri.

– Vi ville ha riktiga träluckor, inget laminat, med speglar i gammaldags stil så att det stämmer in med resten av lägenheten. Det är kul att ha något eget som ingen annan har och det är något som vi blev väldigt nöjda med.

Träslaget är ask och Brita har betsat­ luckorna på egen hand. Det krävde­ mycket tid, men var i slutändan värt allt slit.

– Det var en kostnadsfråga. Kan man­ hålla nere priset lite gör man förstås det och dessutom känns det roligt att ha varit med under processens gång. Det vi gillar mycket med resultatet är också att träet lyser igenom.

Samarbetet med snickaren var viktigt och det fungerade ­fantastiskt bra.

– Han kom med råd och idéer hela vägen när det gällde ändringar, avstånd, bredd på bänkar… ja, sådant som vi inte tänkte på. Och han hittade lösningar på problem som dök upp. Det är mycket betydelsefullt med ett bra bollplank. Martin arbetade inte bara efter ritningar, utan tänkte hela vägen och vi uppskattar verkligen hans engagemang.

Att hitta knoppar och handtag till alla skåp och lådor var en hist­oria i sig.

– Vi letade som tokar i butiker och på nätet för att hitta vita knoppar med krombotten – som skulle matcha bland annat blandaren i krom. Till slut hittade­ jag en australiensisk hemsida med exakt det vi letade efter. Så vi beställde alla knoppar via nätet från Australien.

Innan de hittade rätt jagade Brita också länge efter taklamporna över köksön (som inte fick ta för mycket uppmärksamhet, utan skulle smälta in i miljön) och fläkten. Den sistnämnda fanns i en katalog och var en beställningsvara i butiken.

– Vi ville inte ha en stor fläkt som stjäl en massa utrymme och som man risk­erar att slå huvudet i. Den här är smidig, funktionell, suger bra och har ett bra ljus. Priset var lite högre, men den är värd vartenda öre.

Något kakel ville de inte ha under fläkten och på trä blir det för mycket­ flott. Därför bestämde sig Brita och Håkan för att sätta upp två måttbeställda­ glasskivor i stället.

– Mellan glasen satte vi en bild på fiskar som jag tog i Florida för några år sedan. Kul att bidra med ett eget verk, jag jobbar ju som fotograf, ler Brita. Skulle vi vilja byta ut den någon gång är det enkelt att ta loss glasskivorna.

Det finns även en del tekniska finesser – däribland den inbyggda elektroniska vattenavstängningen till diskmaskinen, som sitter precis under diskhon.

– Man behöver bara trycka på vattnet­ när diskmaskinen ska köra i gång, sedan stänger den av sig själv. En annan bra grej är det digitala ljuset under diskmaskinen som genom att lysa på golvet visar hur långt det är kvar innan den är klar, avslutar Brita.

Köksrenovering Fakta om lägenheten:

I lägenheten bor: Brita och Håkan Nordholm. De tre barnen­ Kim, Jack och Felix är alla utflugna. De har även hunden Lucy.

Läge: Lägenhet i centrala Norrköping.

Yrken: Brita är fotograf och driver Britas Bild AB, medan Håkan arbetar som foder­utvecklingschef på Lantmännen.

Huset byggdes 1926, ytan är 160 kvadrat­meter fördelat på fem rum och kök.

Fakta om köket: Cirka 25 kvadratmeter stort och precis helrenoverat.

Det bästa med köket: ”Ljuset med ett fantast­iskt ljusinsläpp och att det är så luftigt utan väggskåp. Vi tycker mycket om de unika luckorna och sittdelen med förvaring intill kylskåpet.”

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!