Att det inte blir längre beror på att "Vi blir familj till jul" som Annelie uttrycker det. Det vill säga, det väntas tillökning. För annars trivs de så bra i sin tvåa på 60 kvadrat att de får fundera en bra stund innan de hittar något negativt.
Det var en lycklig slump som gjorde att Annelie och Robert hamnade i Södra Ekkällan som hyresgäster. Lägenheten var redan tingad av en annan hyresgäst när de kom i kontakt med hyresvärden HSB.
Fanns inget ledigt- Vi ville ha den redan när vi var i visningslägenheten och tittade men fick då höra att det inte fanns något ledigt i den första etappen. Och så plötsligt, fjorton dagar före inflyttning, ringde HSB och sa att lägenheten var ledig och vår om vi ville ha den.
Det blev en snabb flytt från hyrestvåan i Rimforsa i november och paret Pettersson-Jönsson var första paret in på morgonen i trappuppgången. Och därmed också de första som flyttade in i hyresdelen av Södra Ekkällan. Nu har de bott in sig och kompletterat med diskmaskin och, med tanke på den tid som stundar efter jul, en tvättmaskin. Både Annelie och Robert arbetar i Linköping och har sina kompisar här så flytten kändes nödvändig.
- Jag hade femtio minuter till jobbet från Rimforsa och Robert trettio och det kändes bara för mycket, säger Annelie.
Innan de började leta lägenhet på allvar tittade de runt i de olika stadsdelarna och fastnade till sist för Södra Ekkällan.
- Vi ville bo nytt och fräscht och ha nära till stan, så det här passade perfekt.
Till centrum tar de sig per fot eller cykel några kvällar i veckan och då hälsar de på kompisar, går på bio eller går ut och äter.
Tar inte lång tid- Vi brukar ta vägen utefter Tinnerbäcken så det tar inte lång tid till stan.
Lägenheten har två balkonger, en frukostbalkong i öster och en kvällsmatsbalkong i väster. De stora balkongfönstren på varsin sida av lägenheten släpper in mycket ljus och det var en starkt bidragande orsak till att lägenheten föll Annelie och Robert på läppen.
- Och jag tycker området är jättemysigt, säger Annelie som trivs med att se grannarna mysa på balkongerna och höra småpratet från innergården som blev klar till sommaren. Att det är byggarbetsplats omkring dem stör inte eftersom de jobbar samma tider som byggjobbarna och alltså inte är hemma när det grävs, spikas och borras i huskropparna intill.
Trafiken utanför vardagsrummet är livligare än de först trodde men när fönstren är stängda hörs inte mycket av ljuden utifrån. Av grannarna runtomkring hörs inget genom väggar eller tak.
Bärande betongväggarOch så var det det negativa då: De bärande betongväggarna fordrar en del arbete när något ska hängas upp till skillnad från de icke bärande mellanväggarna som bara består av gips och isolering.
- Där måste man leta upp en regel om det väger något det som ska upp, säger Robert.
Men det är inga stora bekymmer egentligen.
Då är de små avställningsytorna i köket mera till besvär. Köksbordet får ofta rycka in som ersättning för de bänkar som saknas när det ska lagas mat.
Anledningen till att de valt att bo i hyresrätt är de höga huspriserna. De har helt enkelt inte pengar, ens till kontantinsatsen. Så nu sparar de en del för att få ihop kapital till husköp men har för den skull inget specifikt huskonto.
- Klart man skulle kunna få ihop en hög med pengar på några år om man gav sig f-n på det. Men det blir så strikt. Vi tycker att vi måste leva lite nu när vi är unga och har tillfällena, säger Robert och Annelie håller med.
En annan fördel med hyresrätten är att om någonting går sönder eller behöver åtgärdas är det bara att ringa.
- Man behöver inte fixa själv och det är skönt.
Hyreslägenheten är med andra ord inte deras drömboende med stort D men just nu passar det utmärkt några år framöver. Men siktet är inställt på hus i framtiden.
- När man bestämmer sig för ett hus då ska man veta att här ska man bo länge, säger Annelie som tror att de flyttat till eget boende om fem år.