Lyftet som gjorde underverk

Det blev rena lyftet både för 70-talshuset och för familjen Bau när enplansvillan fick en ny takvåning.

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2004-09-02 08:21

Än så länge kan ingen med höjdskräck ta sig en titt in i den nya våningen. Det är stege upp till garagetaket och därifrån ny stege in genom ett fönster som gäller. Olivia, sju år, kommer efter oss nyfikna och spanar in i det som ska bli hennes nya rum. Hon har redan bestämt vilket som ska bli hennes.

1991 flyttade Helen Marklund Bau och Waldemar Bau till stadsdelen Barhäll i Linköping och till ett enplanshus med källare, som var byggt 1975. I dag består familjen av fyra personer, som alla önskar sig mer utrymme, inte minst Emelie som nyss har blivit tonåring. Frågan var om man skulle börja leta efter ett nytt hus eller bygga ut det gamla på något sätt.

-- Vi ville ju bo kvar, vi trivs så bra här, säger Helen. Vi har nära till stan, skolor och grönområden.

På höjden

Bygga ut på bredden var helt omöjligt, både på grund av tomten och detaljplanen. Bygga på höjden gick däremot bra för just i Barhäll säger detaljplanen att det är okej med hus på ett och ett halvt plan.

Helen och Waldemar Bau tog kontakt med Åtvidabergs Hus och Takvåningar. Därifrån kom en arkitekt och gjorde en skiss som senare blev underlag för det nödvändiga bygglovet. Företaget gjorde också hållfasthetsberäkningar och byggritningar.

Runt valborgsmäss revs det gamla taket och åtta ton takpannor hamnade i trädgården. Den nya våningen med takkupor som tillval kom i sektioner och lyftes på plats en icke regnig dag. En gigantisk presenning fanns i beredskap utifall att molnen skulle hopa sig.

Och alltihop passade perfekt!

-- Precisionen var exakt och vi uppfattade det hela som oerhört professionellt, säger Helen och Waldemar.

Eget arbete

En del arbete har företaget stått för medan annat har fått lejas bort till hantverkare. Mycket jobb gör Waldemar Bau själv och svärfar Olle Marklund, som är pensionerad plåtslagare, har också fått träda in på byggarbetsplatsen.

-- Det är en fördel att vara händig och att ha skapliga verktyg, säger Waldemar.

Med eget arbete går det förstås att få ner priset. Just den här takvåningen kostade drygt en halv miljon kronor, det vill säga det är räkningen från Åtvidabergs Hus och Takvåningar. I den summan ingår i det här fallet tillval som takkupor, valmat tak och material till inredning. Sedan tillkommer förstås fler kostnader, allt beroende på hur man vill inreda sin nya våning och hur mycket arbete som måste lejas bort.

-- Pengarna ränner lätt iväg, säger Waldemar Bau. Bara att hyra byggställningar kostade 18 000 kronor. VVS, el och ny ventilationsanläggning i hela huset är annat som kommer att kosta en hel del.

Men slutsumman kan sedan jämföras med vad det hade kostat att köpa ett större hus.

Trappan på plats

När innerväggarna är på plats och spacklade (och dammet har lagt sig) kommer man att öppna mellan våningarna och få en ny trappa som förbindelselänk. I den hundra kvadratmeter nya våningen ska flickorna ha var sitt sovrum. Här blir också allrum, badrum och ett förråd.

Våningen under kommer inte att gå händelsen obemärkt förbi.

-- Här ska det bli en stor hall och där ett arbetsrum, säger Helen och sveper med armarna och ser precis ut som i tevereklamen för ett byggföretag...

--Vi ska renovera där också, säger hon och säger något om helkaklat badrum och nya färger medan makens blick försvinner upp i den blå himlen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!