Makeover av en 60-talslya

Det finns tusentals av dem i Linköping - hyreslägenheter från mitten av 1960-talet. Med enkla och billiga manövrer kan de här 40-åringarna bli fräscha.

Foto: Fotograf saknas!

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2007-06-14 00:00

Inredningstidningarna är fulla med flashiga hem. Allt ser så lockande ut och verkar, åtminstone vid första anblicken, vara så lätt att genomföra. Men att förverkliga idéerna i den egna, kanske något bedagade lyan, kan lätt kännas ogörligt.

Ann-Louise Gustafsson och Ulrika Thollander är säljare på Stångåstaden och har till uppgift att skaffa hyresgäster. Tillsammans har de inrett en inspirationslägenhet i Berga dit alla är välkomna för att få tips på hur man enkelt och billigt kan piffa upp sitt eget hem.

Många av tipsen känns igen. Men även om man har hört det förr så överaskas man över hur små förändringar kan få stor betydelse. Redan i hallen förstår vi att det här inte är vilken 60-talslya som helst, trots att den grå linoleummattan som är standard har fått ligga kvar. Tapeten här är vit med ett blänkande svagt mönster som gör att väggarna nästan skimrar. Den murriga linoleummattan har dämpats av tre runda färgstarka mattor.

- Satsa på ljusa, lugna väggar, råder Ann-Louise och Ulrika. I synnerhet i hallen som ofta ligger mörkt i mitten av lägenheten.

Ljuset kan dirigeras

I vardagsrummet har man genom enkla knep delat upp rummet i både en myshörna och matplats. Två billiga spotlightsramper gör att ljuset dirigeras efter behov.

Precis som andra stora bostadsbolag erbjuder Stångåstaden mängder av tillval som köksluckor, diskmaskin, tvättmaskin och torktumlare. Att välja en sådan liten detalj som andra handtag på skåpen i köket förändrar hela utseendet. I visningslägenheten finns flera olika alternativ, för att visa vad man kan göra.

Att byta luckor/lådor och innerhyllor i köket kostar en knapp 50-lapp i månaden. Stommarna behålls men resten blir som nytt.

Perstorpsplattan på köksbänken är standard. Ann-Louise och Ulrika tycker att den är omodern och hoppas att man framöver ska kunna välja andra alternativ. Å andra sidan upplever perstorpsplattan en renässans och nytillverkade sådana, med Sigvard Berndaottes klassiska Virrvarrmönster, har tågat in i de exklusiva inredningsbutikerna. Så kanske borde bänkskivorna K-märkas i stället ...

"Vanligt svenskt boende"

Ann-Louise och Ulrika är nöjda med "sin" lägenhet som de efter eget huvud inrett med en snickares hjälp. Den har också fått en funktion som ingen av dem riktigt hade räknat med när de drog igång projektet.

- Stångåstaden samarbetar en del med landstinget som har brist på vissa specialister inom vården. Och när människor från andra länder kommit på ett första besök har det funnits intresse av att se hur ett "vanligt svenskt boende" kan se ut, och då fyller visningslägenheten en bra funktion.

Vanliga hem är möjligen aningen mindre minimalistiska och undanplockade än lägenheten i Berga. Å andra sidan brukar det inte ta så lång tid att sprida prylar omkring sig som visar personligheten hos hemmets innehavare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!