Georg Johansson är snart 67 år och har börjat dra sig tillbaka från ett långt yrkesliv. Målarmästare står det i telefonkatalogen, men han skulle också kunna lägga till snickare, murare, tapetserare, kakelmakare, inredningsarkitekt, rörmokare, glasmästare, mattläggare och konsult. För med åren har Georg blivit en tusenkonstnär som tar hand om allt i husen - utom möjligen en del eljobb.
Allt började en höstdag 1955 i köket på barndomsgården Skölstad i Vikingstad. Den lokale målaren Paul Arvidsson var där och målade om och såg att det var gott gry i unge Georg, då 13 år gammal. "När du slutar skolan nästa år så börjar du hos mig", sade Arvidsson. Och så blev det. Dagen efter skolavslutningen infann sig Georg för tjänstgöring på målarfirman.
Fick lära sig allt själv- Jag var ju lärling, men det fanns egentligen aldrig tid att gå bredvid och lära sig den vägen. Jag blev utskjutsad till olika jobb och så fick jag klara mig själv så gott det gick, berättar Georg.
Georg Johansson stannade som anställd målare i 18 år, först på Paul Arvidssons måleri som växte till 35 anställda, sedan på Åhmans. Men han tröttnade på att noggrannhet och hantverkskunnande aldrig lönade sig. Enkla jobb som att måla industriväggar gav bättre betalt än att varsamt renovera en våning i Vasastaden. Till slut sade han upp sig och startade eget. Året var 1974.
Frimis i Linköping blev första jobbet, där han renoverade hela hotellet utvändigt och dessutom gjorde i ordning ett klädmuseum åt logens gamla högtidskläder. Vikingstadsarkitekten Erik Frithiofsson fixade det jobbet åt honom, och det var samme Frithiofsson som tog med honom till Bjärka Säby. Där, hos familjen Ekman, blev han kvar i många år. På Bjärka Säby fanns massor med hus som behövde rustas upp, liksom på den andra Ekmangården i Stavsätter.
Så småningom blev han överlockad av Hans-Erik och Eva Benita Brodin på Duseborg. I 20 år har han rustat upp och skött den egendomen.
- Jag har varit något av en hustomte. Och faktiskt har jag känt mig nästan som en familjemedlem. När det hållits stora fester har jag alltid blivit medbjuden, berättar Georg.
Visst har Georg Johansson målat på andra ställen än Bjärka Säby och Duseborg. Andra herrgårdar, kyrkor, till och med vanliga radhus. Men till 90 procent har familjerna Ekman och Brodin hållit honom med jobb.
Ville jobba med gamla, fina hus- Det är speciellt att jobba med så gamla, fina hus. Man måste ha känsla för husen - och för familjerna som bor i dem. På sådana här ställen tapetserar man inte om vart tionde år. När man renoverar ska det hålla för en generation. Det gäller att använda tidlösa material och färger.
Georg Johansson är företagaren som aldrig behövt lämna ett pris på ett jobb.
- Det är svårt att bestämma allt i förväg på ställen som Bjärka Säby och Duseborg. Projekten har fått växa fram och vi har haft ett grundmurat förtroende för varandra. Jag har genom åren sett många lycksökare som tänkt att "här finns det pengar, här kan jag ta betalt". De har aldrig fått komma tillbaka.