-- Jo då, kvinnor är experter på kök och klädförvaring och på hur bostäder ska se ut för att passa barn, äldre och handikappade. Vi är också numera experter på miljö.
-- Men vi kommer ofta först in i bilden när projektet hunnit en bit på väg. Ibland har husen till och med börjat byggas. Då får vi en otacksam roll; här kommer syster Duktig och kan till och med stoppa bygget.
Ylva Larsson är arkitekt och projektledare i Stockholm och ordförande i Kvinnors Byggforum.
Man måste kunna mycket om livet för att bygga, säger hon.
-- Förr hade vi länsbostadsnämnder som la sin näsa i blöt för att kontrollera att alla krav var uppfyllda -- för den statliga finansieringens skull. I dag skiljer bygg- och planlagen på det yttre och det inre byggandet. Det inre ligger på byggherren.
-- Så vi har tappat kontrollen.
Dessutom anser Ylva att bostaden blivit en konsumtionsvara. Under de senaste fem, sex åren har vi byggt för ett samhälle i ekonomisk uppgång.
-- Det har byggts för folk med pengar, för ett ekonomiskt elitskikt. Vi har kommit långt bort från det långsiktiga, varaktiga samhällsbyggandet och istället byggt in en skörhet.
För frågan är för vem man bygger.
-- Inte är det för ensamstående, inte för nyskilda, inte för ungdomar. Begreppet trygghet måste vidgas. Det handlar inte bara om att lysa upp i mörka parker. Trygghet är också om vi har råd att bo i vår lägenhet även om det händer saker i livet så att man ensam ska klara av kostnaderna. Kredit-instituten, som finansierar byggandet, borde kräva en långsiktigare säkerhet för sin investering.
Bostaden ska också vara möjlig att reparera och att underhålla. Ylva Larsson efterlyser ett minimum av fantasi så att en bostad ska vara möjlig att förändra efter hur livet gestaltar sig.
-- Det finns till exempel tvåor på 80 kvadratmeter som inte går att göra om till treor. Vi ska kunna bo kvar även om vi behöver ett rum till.
-- I dag missbruka ytorna. I Hammarby Sjöstad (nytt område i Stockholm) finns sovrum som är så små att de inte går att möblera med sängar.
Hon har fler exempel på byggande som ingen riktigt tänkt färdigt kring; som många och gärna stora fönster. "Det är så trevligt med fönster!" Det tycker Ylva Larsson också men tror ändå att vi försöker bygga en dröm. För hur ska vi samtidigt få trygghet om vi i höstmörkret ska vistas helt synligt innanför stora glas?
-- Vem kan gå lättklädd där inne? Inte är det kvinnorna i alla fall. De måste alltid tänka på att vara påklädda om de inte vill bo bakom fördragna gardiner.
Byggandet har mer och mer börjat handla om yta, säger Ylva Larsson. Arkitekter används för att sälja en produkt, Begreppet design har spillt över och förenklat arkitekturens uppdrag. Arkitektur är som begrepp aldrig jämställt med en brödrost. Det är mer varaktigt än så.
-- Hus ska förstås vara vackra, men ytlighetens tyranni har tagit över. En bostad ska ju hysa mänskligt liv och inte motverka det.
Alltså, en gång till: Man måste kunna mycket om livet för att bygga.
Med fler kvinnor i beslutsfattande positioner i byggprocessen blir inte världen utan fel, men förhoppningsvis bättre. Mångfalden ökar och kvinnors erfarenheter kan tas tillvara och behov kan tillgodoses på ett helt annat sätt när bostäder och samhälle planeras. Kvinnor och män i samverkan har mycket att tillföra.
-- Det finns massor av kvinnor med stora kunskaper, men hur länge ska vi säljas in som marginaliserade experter på kök och klädförvaring? Vi måste komma vidare men jag hävdar att vi stoppas på grund av att de manliga nätverken inom bygg- och fastighetsbranschen och samhällsbyggandet inte innefattar kvinnors erfarenheter och ståndpunkter.
Eia Persson Reporter
013-28 03 57
eia.persson@corren.se
Tord Olsson Fotograf
013-28 03 45
tord.olsson@corren.se
en riks-förening
º Kvinnors Byggforum är en riks-omfattande förening, öppen för alla kvinnor med intresse för plan-, bygg- och förvaltningsfrågor.
ºFöreningen verkar för att kvinnors erfarenheter ska tas tillvara och kvinnors intressen och behov tillgodoses när samhället planeras, byggs, förvaltas och förändras.
ºDet har gått drygt 20 år sedan föreningen bildades. I boken "Bygga på kvinnors kunskap" från år 2004 hittar vi anledningen: Män bygger, kvinnor bor.
ºKvinnors Byggforum har sin föregångare i "Bo i gemenskap", bildad på 1970-talet av kvinnliga arkitekter.
kvinnors kunskap
ºArkitekt Annika Schéele ger i boken "Bygga på kvinnors kunskap" exempel på kvinnligt perspektiv i byggplaneringen:
ºBra trapphus, gärna med en samlingsplats. ºTvättstugor med glasdörrar så att man kan se alla som passerar och därmed känna trygghet. ºPlats för rullstol och /eller barnvagn i anslutning till lägenheten. ºGroventré som kan användas som förråd. ºStora diskhoar med raka kanter. ºGod ljudisolering i sovrummen. ºPlanera för alla med funktions-nedsättningar. ºPrioritera inte bilen utan dem som inte kan gå långa sträckor. ºBygg in skönhet!