Värmepump är det som står högst på listan när uppvärmningssystemet i huset ska bytas.
I en stor konsumentundersökning som gjorts av Orvesto svarar 7,5 procent av hushållen i södra och västra Östergötland, som bl a omfattar Linköping, Motala, Mjölby och Kinda, att de har stora planer på att installera värmepump i huset.
Värme ur berg, jord och sjö är populärast. Här svarar 5,7 procent att det är ganska eller mycket troligt att det blir ett sådant system. Installation av luft-värmepump är intressant för 1,7 procent av hushållen.
Fjärrvärme är ganska eller mycket troligt att byta till för 3,9 procent av hushållen. Att siffran är betydligt lägre än för värmepump kan förklaras med att alla hushåll inte kan installera ett sådant system.
Som komplement till den fasta värmekällan vill 3,4 procent av östgötarna installera kakelugn och braskamin. Att elda med pellets vill 1,7 procent, vedeldning svarar för 1,6 procent och solfångare/vindkraft för 1,2 procent. En installation av öppen spis anser 1,1 procent av östgötarna är ganska eller mycket troligt att man satsar på framöver.
Hushåll som svarat på enkäten uppger samtidigt vilket uppvärmningssystem man har i villan i dag. Fjärrvärme är vanligast (19,3 procent). Därefter kommer direktverkande elvärme (14,7 procent), vattenburen elvärme (14,2 proc), ved (12,2 proc), olja (7,7 proc) och värmepump, berg, jord och sjö (5,9 proc).
Kakelugn och braskamin har 10,6 procent, och öppen spis 3,9 procent av de tillfrågade. 2,3 procent av hushållen eldar med flis och pellets. Men det är inte många som har solfångare på taket. Bara 0,6 procent har installerat det.