Med Kustpilen som granne

Foto: Fotograf saknas!

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2005-05-26 00:00

-- Vi är så vana vid tåget att det inte är några problem. Det ärvärre när tåget tutar på rådjur som kan finnas på spåret sent påkvällen. Då far man nästan upp ur sängen, säger Mona Fransson.

Det gamla stationshuset ligger arton meter från Stångådalsbanan, därKustpilen far fram och tillbaka mellan Linköping och Kalmar. Någon på-och avstigning i Brokinds station har inte gjorts sedan pendeltågetlades ner för några år sedan.

Väl bevarat

-- Det känns trist att tåget inte stannar här längre. Det var mångaresenärer som väntade på tåget här utanför varje morgon. Nu är det bussoch bil som gäller för att ta sig någonstans.

Stationshuset i Brokind är väl bevarat, och har sedan det uppfördesår 1901 byggts om och renoverats flera gånger. När Mona och Ingvarflyttade in i huset 1986 hade tidigare ägaren varsamt renoverat helabyggnaden.

-- Men nu behöver fasaden målas igen. Det finns alltid något att göra med gamla hus, säger Ingvar.

I stationshuset finns inget kvar som talar om att det här var ettresecentrum för ortsbefolkningen förr i tiden. Väntsal, expedition ochgodshantering på nedre våningen byggdes bort efter att den sistejärnvägsanställde lämnat uppdraget år 1966.

Gods i köket

-- Jag är uppväxt utanför Brokind och minns så väl väntsalen, som nuär vårt vardagsrum. I väggen till andra rummet var biljettluckan, och inuvarande köket längst bort hanterades gods, berättar Mona, och tarfram några böcker med fakta och bilder på stationshusets mer änhundraåriga historia.

Hustypen har förändrats något genom åren, men den höga taknocken somär så karaktäristiskt på flera av stationshusen utmed Stångådalsbananlever kvar. Däremot sattes dörrarna från väntsal och loggia tillexpeditionen igen i tidigt skede. När SJ byggde om stationshuset 1955ändrades planlösningen av bottenvåningen och loggian byggdes in.

Under alla år har de som jobbat på stationen bott på övervåningen ihuset. Men 1969 sålde SJ stationshuset och det blev privatbostad.

-- Vi har fortfarande kvar kaminen som stod i väntsalen, berättarIngvar och tar oss med ut i en förrådsbyggnad som förr inhystetoaletter för tågresenärer. Där, bakom allsköns bråte, står den storakaminen som på vintrarna värmde både resenärer och stationspersonal.

Prisad avenbok

Brokindsskylten på huset är borta sedan länge. Däremot finns ennamnskylt på det vindskydd som senare uppfördes på järnvägsperrongen.En gran som planterades vid stationshuset när banan invigdes står dockkvar, lite böjd med åren, men fortfarande vid liv.

-- Ett träd som jag är mest stolt över är vår avenbok i trädgården.Den har en omkrets på 3,2 meter mätt i midjehöjd, och är finast iÖstergötland. Trädet har till och med fått erkännande och diplom avlandshövdingen, säger Mona.

Det finns spekulationer om att trädet planterades när stationshuset byggdes. Men ingen vet.

-- Det finns bara en avenbok i Brokindstrakten. Så den kan ha planterats när järnvägen drog fram.


Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!