Ju större desto mer ansvar. Kanske är det så, i vilket fall som helst räknar vi kunder med att företagen tar ansvar så gott var och en kan.
Ikea, som finns i stora delar av världen, har ögonen på sig. Det gäller allt från barnarbete till förpackningar. Långa transporter är ett av många problem. Tillverkningen ska därför ställas om. I stället för få produkter ska många fabriker göra flera för att minska transporterna. I USA, där Ikea saknat tillverkning, har fabriker startat.
Vi tog miljöpulsen på det lokala varuhuset och träffade chefen Lars Wretman och Viktoria Karlsson, med den pliktfyllda titeln koordinator för miljöarbete och socialt ansvar.
Påtryckningar från konsumenterna har betytt mycket, säger de. Kunder frågar hur varor tillverkas. Nu ska de kunna få svar i det material som anställda har tillgång till.
- Men vi kan aldrig till hundra procent garantera något, däremot garanterar vi att vi gör allt vi kan för att motverka orättvisor och miljöfarligt arbete. Företaget har bestämt att alltid följa de strängaste lagarna om produktkvalitet och säkerhet. Om till exempel USA har en strängare lag gäller den även i Sverige.
Ikea säger sig vara ett mänskligare företag. Det innebär inte bara att ta miljöansvar och socialt ansvar. Det handlar också om de egna anställda, till exempel att försöka ordna bra arbetstider.
- För fungerar det inte hemma, fungerar det inte bra på jobbet heller, säger Lars Wretman.