Mitt hem är byggt av mexi

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2003-11-13 08:47

Det är dags att erkänna: Min bostad är ett mexitegelhus och på detta hus finns också ett och annat som är brunbetsat. Mexiteglet, det där lite råa, ruffiga materialet, är vackert både att se på och känna på med handen. Tycker jag, men tydligen inta alla andra.

Varför detta förtal och hat mot mexiteglade 60- och 70-talshus? Vem har bestämt att de är fula?

Teveprogrammet "Bästa formen" tog upp ämnet och gjorde hjärtat varmt igen. Fick tag i Christoffer Barnekow, som gjort teveinslaget, och pratade lite mer mexi med honom. Han hymlade inte med att han tyckte att materialet är fint.

Underhållsfritt är det dessutom. Fråga ägare av de omhuldade trähusen om de gillar att stå på stegar och måla husväggar titt som tätt. Jag har aldrig behövt göra ett dyft åt mitt vackra, vita mexi.

På universitetsområdet i Linköping pågick tidigt i höstas en skulpturutställning. Mitt ute på en gräsmatta hade någon ställt en husfasad. Vitt mexi, brunbetsat trä och återvändsgata. Mannen bakom verket, konstnären Jan Rydén, är själv uppvuxen bland mexivillor och nu ville han visa en villagata i en förort. Fint men ödsligt. Vem tar sig fram på en återvändsgata mer än de som bor där, undrar han.

Hm, mitt mexitegelhus står längst bort på en återvändsgata. Har alltid tyckt att det varit skönt. Lite trafik, barnen kunde leka nästan var som helst, tyst och lugnt. Är inte det bra?

mexiteglet har nu inte speciellt mycket med Mexiko att göra. Men när det skulle marknadsföras gjordes en broschyr vars omslag pryddes av en husvägg. Och mot denna vägg fick en man, täckt av mexikansk sombrero, luta sig. Mannen heter Gösta Pettersson och är mig veterligt ingen mexikanare.

Det var Yxhult AB i Kumla, som på 1960- och 70-talen saluförde mexitegel. Teglet kom från Kvarntorp.

Fortfarande säljs mexitegel av samma företag, men teglet importeras nu från Jydsk Kalkstens- fabrik i Danmark. Den vita stenen består av kritvit kalk, bränd flinta och så granit. Det finns också grå sten: bränd kalk och kvartsrik natursand.

Stenen är en klassiker, försäkrar Mikael Åström på Yxhult AB. Det dåliga ryktet beror på medel-klasstämpeln som någon gett den, menar han.

Den är trots allt efterfrågad än i dag. Mest av invandrargrupper, berättar Mikael Åström.

Svensken som bygger hus i dag vill hellre ha putsade fasader.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!