Mot nya rekord

Priserna på småhus går mot nya rekord i många östgötakommuner. Efter en stagnation i vinter väntas dyrare hus när boräntorna nu ligger på en mycket låg nivå.

Det här huset på Brinkbacken 1A i Johannelunds församling i Linköping såldes för 3,2 miljoner kronor.

Det här huset på Brinkbacken 1A i Johannelunds församling i Linköping såldes för 3,2 miljoner kronor.

Foto:

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2004-04-22 06:59

Det är fortfarande en stor brist på hus i Linköping, och det är en av anledningarna till att husen är rekorddyra.

-- Jag har en känsla av att priserna fortsätter uppåt, säger mäklaren Per Lindgren på Svensk Fastighetsförmedling. Det är mycket folk på visningarna, och efterfrågan på hus är enorm.

Bra boendemiljö

Han anser att boendet blivit allt viktigare. Folk vill ha en bra boendemiljö, och därför är många beredda att satsa lite extra.

-- Men bankerna har blivit mer restriktiva, och det är bra. Om räntorna går upp med någon eller någ-ra procent måste villaägaren klara av högre boendekostnader. Men kunderna är också mer kunniga och pålästa i dag än för exempelvis tio år sedan, och de vet om sina ekonomiska begränsningar.

Fastighetsmarknaden i Norrköping är het, och medelpriset under första kvartalet har nått all time high, eller 1,2 miljoner kronor.

-- I vissa bostadsområden med förhållandevis låga huspriser tidigare har villorna blivit betydligt dyrare. I Klockaretorpet sålde jag en villa för drygt 1,2 miljoner kronor för en tid sedan, säger mäklaren Jan Elvin på Svensk Fastighetsförmedling.

I vintras var det ont om hus till salu i Norrköping, men i dag finns många objekt ute på marknaden. Men eftersom efterfrågan är stor tror Jan Elvin att småhuspriserna fortsätter uppåt, om än i försiktig takt.

-- Villor som kostar upp till en och en halv miljon kronor är ganska lättsålda i dag, och det är budgivning på nästan alla objekt.

Efterfrågan på bostadsrätter är stor, och här är prishöjningen mer anmärkningsvärd än på villor, anser Jan Elvin. En orsak är bristen på hyreslägenheter i stan. De som säljer en villa har gott om pengar och trissar upp priserna på bostadsrätter.

Priserna står stilla

I Åtvidaberg har det varit en stor brist på hus under första kvartalet, och priserna har mer eller mindre stått stilla.

-- Men under de senaste veckorna har utbudet ökat, och jag kan också se att huspriserna är på väg uppåt, säger mäklaren Glenn Johnsson på Svensk Fastighetsförmedling.

Det har också blivit lättare att sälja hus söder om Åtvidaberg. I orter som Falerum, som tidigare haft något av tröghetsstämpel över sig, går det snabbare att göra affärer.

-- Men det är naturligtvis inte samma höga huspriser som i Åtvidaberg.

Förbifarten i Åtvidaberg som invigs i maj kan ge ett lyft åt fastigheter i innerstan, när gamla rv 35 försvinner som genomfartsled.

-- Jag tror att hus nära vägen kommer att stiga i pris, säger Glenn Johnsson.

Småhusen i Kinda blir allt dyrare. Det är brist på hus, och i Kisa har priserna gått upp med 20 procent under det senaste året, enligt mäklaren Thomas Johansson på Svensk Fastighetsförmedling.

-- Efterfrågan på hus är större än tillgången. Det byggs inga nya villor, och det i kombination med låga boräntor gör att priserna går upp.

Även i Rimforsa är det dyrare att köpa hus. Men där har höga fastighetspriser präglat marknaden under en lång tid.

-- I Rimforsa är medelpriset på småhus högre än i Kisa, så har det alltid varit. På husvisningarna i Rimforsa är det nästan dubbelt så mycket folk jämfört med i Kisa, säger Thomas Johansson.

Färre försäljningar

Efterfrågan på hus i Mjölby ökar. Men det är ont om hus, och priserna går upp.

-- Vi hade något färre försäljningar i vintras, men nu börjar det ta fart igen. En ökad prisbild märks i Mjölby och Mantorp, men även på landsbygden har husen blivit dyrare, säger mäklaren Carsten Johansson på Svensk Fastighetsförmedling.

Han tror att villor i prisklassen mellan 800 000 kronor och 1,3 miljoner får en fortsatt prisuppgång. De dyrare husen, upp till 2 miljoner kronor, kan ha nått smärtgränsen.

I Boxholm fortsätter huspriserna att gå upp, men från en låg nivå. Medelpriset för en villa ligger på omkring 450 000 kronor, anser mäklaren Göran Dufmats på Föreningssparbanken Fastighetsbyrå.

-- Det har börjat bli brist på hus både i Boxholm och på landsbygden. Det är framför allt större hus som efterfrågas, säger han.

Dyrare med bra läge

Priserna på småhus i Ödeshög har gått upp något. Men mäklaren Hans Nyberg på Ödeshögs Fastighetsbyrå anser att det är framför allt fastigheter med rätt läge och bra skick som blivit dyrare.

-- Folk vill ha hus med alternativa värmekällor, exempelvis braskamin. Hus som värms upp med el kan ha en bromsande effekt på affären, säger han.

Medelpriset ligger på mellan 450 000 och 500 000 kronor i Ödeshög. Efterfrågan är god, inte minst från unga barnfamiljer som söker ett eget boende, och tillgången på hus har ökat.

-- Det var ont om objekt tidigare i år, men nu har det kommit igång. I exempelvis Hästholmen har i en första etapp sålts fyra tomter vid Vättern, och jag tror att det på sikt kommer att driva upp priserna på orten, säger Hans Nyberg.

Uppåt i Borensberg

Det som händer i Linköping sker också i Motala, men med viss fördröjning, anser mäklaren Bengt Andersson på ERA Andersson & Karn.

-- Vi har en försiktig prisuppgång på småhus. Det är stor brist på hus, och det går lätt att sälja. Det som påverkar en fastighetsmarknad är ränteläget, nybyggnation och arbetsmarknad, men också mjukare faktorer är viktiga som exempelvis hushållens tilltro på framtiden.

I Borensberg är medelpriset på hus väl i nivå med Motala. Hus i den gamla delen av Borensberg är populära och ger bra betalt.

-- Det planeras eller har byggts tio nya villor här, och det tror jag kommer att dra upp begagnatpriserna på sikt, säger Bengt Andersson.

Välskötta hus med bra läge ger bra betalt. Folk vill ogärna ha renoveringsobjekt, anser mäklaren Leif Andersson på Svensk Fastighetsförmedling.

-- En familj på visning bestämmer sig på två, tre minuter om objektet är intressant eller inte. Det är lite av psykologi. Man anammar lukter i huset och färger på tapeter, inspekterar badrum och kök, och känns det inte rätt märker man det på handslaget när de går.

40 småhus per år

I Vadstena har bara sålts fyra småhus under perioden, och därför är det svårt att dra några säkra slutsatser om prisutvecklingen. Mäklaren Thomas Hellblom på Föreningssparbanken Fastighetsbyrå anser att huspriserna går upp, framför allt på villor med bra lägen.

-- I Vadstena säljs omkring 40 småhus per år, och om vi ser några år tillbaka i tiden har priserna stigit kraftigt. Men en jämförelse med åren 1991--92, alltså under fastighetskrisen, visar att husen inte är mycket dyrare i dag. Vad som hänt är att vi tagit tillbaka tappad mark, säger Thomas Hellblom.

Han anser att Vadstenamarknaden är het, och att budgivning förekommer på nästan alla objekt.

-- Det är alltid brist på hus i Vadstena, säger han.

Normal efterfrågan

I Ydre har inte skett några stora förändringar på fastighetsmarknaden. Prisbilden är oförändrad, enligt mäklaren Birgitta Karlson på Kontor & Mäklartjänst.

-- Utbudet av småhus är litet, och efterfrågan normal på en sådan här ort. Folk är försiktiga, och det trots att boräntorna är låga.

Det tar också lång tid att sälja de objekt som kommer ut på marknaden. I Österbymo, där det är populärast att bo, kan det ta tre månader innan avslut. På landsbygden är det trögare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!