På en kulle strax utanför Linghem tornar det upp sig, kråkslottet som i generationer varit många Linghemsbors arbetsplats. Stratomta byggdes som landsfiskalsbostad runt sekelskiftet 1900, men redan 1906 omvandlades det till sanatorium för tuberkulossjuka. Senare blev det alkoholisthem och slutligen behandlingshem för unga tjejer med missbruksproblem innan Stratomta 2006 blev till salu. Göran Karlsson åkte förbi och fick syn på till salu-skylten.
- Egentligen letade jag efter ett renoveringsobjekt för en kompis räkning. Men jag blev helt gripen av stället. Jag hade ingen aning om vad jag skulle använda huset till, jag bara kände att jag måste köpa det.
Försökte glömma husetFörst försökte han slå tanken ur hågen. Han hade redan för mycket att göra i sitt jobb som rörmokare, och att köpa och renovera Stratomta skulle förmodligen kosta alldeles för mycket pengar. Men banken uppmuntrade honom och till sist slog han till och köpte Stratomta för 3,2 miljoner kronor.
- Sedan dess har jag inte tvekat en enda gång på att det var den rätta saken att göra. Inte minst för att min pappa har kunnat flytta in i en av lägenheterna. Förut bodde han i ett för stort hus i Skärkind och det blev alltför sällan av att hälsa på honom. Nu ses vi varje dag, och samma möjlighet har min syster Gerd som bor i Askeby.
Viktigare saker än eldningPappa heter Sven, är 86 år och sköter om vedkapningen och eldningen på Stratomta. Fast när Göran ber honom elda på lite extra för att värma Correns reportageteam har han inte riktigt tid. "Jag läser Corren och vill gärna göra det färdigt först", säger han. Klok prioritering, tycker vi och behåller jackorna på.
Flera lägenheterSven bor i en sidobyggnad som hyser tre lägenheter och en gemensam tvättstuga. I huvudbyggnaden är en lägenhet inflyttningsklar, och i en hittills orenoverad del av huset ska det bli en eller två bostäder till - "jag har inte riktigt bestämt mig än", säger Göran. Dessutom har han sålt ett gårdshus till Mikael Axman - som blivit en viktig samarbetspartner på Stratomta - och han har styckat av två villatomter för att finansiera renoveringen. På baksidan planerar Göran en timmerstuga för eget bruk.
Under intervjun ringer telefonen ideligen, många sliter i hantverkaren Göran Karlsson. Hur kan det egentligen vara möjligt att klara av ett så storslaget renoveringsprojekt vid sidan av jobbet?
- Allt har gått så otroligt lätt, som en lek egentligen, säger Göran och låter förvånad själv. Jag har fått många hjälpande händer och allt har löst sig efterhand.
Gravfält och runstenVi går en promenad på tomten och får veta att folk har bott här i flera tusen år. Här finns ett gravfält från tiden kring Kristi födelse och en imponerande runsten från 1000-talet, rest till minne av en man vid namn Halvdan. Hit hoppas Göran Karlsson att fler hittar i framtiden och han har röjt skogen runt stenen för att underlätta för intresserade.
Renoveringen av Stratomta är inte halvdan, snarare helhjärtad. Målet är att återställa huvudbyggnaden till dess originalskick. Ett nytt falsat plåttak har ersatt det gamla, sönderrostade. Eternitplattorna har rivits bort och fasaden har återfått sin röda ursprungsfärg, målad med gammaldags linoljefärg.
- Jag var egentligen tveksam till att måla huset rött, men det kändes viktigt att gå tillbaka till originalet. Och nu ser jag att färgen passar jättebra in i omgivningen, säger Göran.
Flaskor i trossbottnarnaInvändigt hade huset under åren anpassats till vårdboende med många smårum. Göran Karlsson har rivit bort väggar för att återskapa de gamla, pampiga rummen. Golven har fått nya, handlagda och fantastiskt vackra parkettgolv. Väggkontakterna är av bakelitimitation i gammaldags snitt, badkaret har lejontassar. Allt ska se ut som det kan ha sett ut år 1900, samtidigt som det är fullt modernt.
Husets historia som alkoholisthem gör sig ibland påmind under renoveringen.
- Överallt hittar jag gamla pilsnerflaskor undangömda. I trossbottnar och kattvindar ligger de packade tätt, tätt.
Klart om ett årNu återstår att renovera resten av huvudbyggnaden, installera fliseldning och att fixa till trädgården. Runt Stratomta håller en imponerande mur på att växa fram, byggd mestadels av stenar från raserade körbroar i trakten. Mot muren tippas schaktmassor som ska göra trädgården planare. Om ett år väntas allt vara klart.
- Jag har drömt om ett sådant här renoveringsprojekt i hela mitt liv, så jag har samlat på mig byggmaterial under åren, bland annat de här stenarna, berättar Göran.
Göran Karlsson har renoverat ett par hus tidigare också, men Stratomta blir nog det sista projektet. Andra intressen pockar på, resor till exempel. 50-årsdagen firade Göran med att åka motorcykel i Himalaya. Och om ett par veckor åker han till Vietnam.
Biståndsarbete i Vietnam- Jag har åkt dit flera gånger tillsammans med Vu Fong, som driver restaurangen Sol & Ris i Linköping. Fong har blivit en livskompis som jag många gånger får näring av. Han har sin släkt där, på landsbygden utanför Hanoi.
- Vi får många tillfällen att göra nytta. Vi hjälper till exempel fattiga att komma till sjukhus och få operationer de själva inte har råd med. En rikshaförare som blivit av med ett öga fick ett emaljöga, till exempel. Det betyder mycket för dem och får en att känna sig betydelsefull.
Nästa steg kan bli att ordna Vietnamresor för svenska turister som vill se något annat än hotell och stränder.
- Det är helt fantastiskt att få komma in i den vietnamesiska vardagen och se ett helt annat sätt att leva. Det har blivit en stor del av mitt liv och jag tänker satsa mer på det, säger Göran Karlsson.