Nu faller priserna på dyrare villor

Priserna på småhus i Linköping, Motala och Mjölby har fallit i vinter. I Linköping har priserna på framför allt dyrare villor i tätorterna gått ner kraftigt.

Foto: Fotograf saknas!

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2008-01-16 00:00

Under det senaste året har medelpriset på småhus i Linköping sänkts med omkring 150 000 kronor. Det största prisfallet har skett i tätortsförsamlingarna, med en nedgång på nära 300 000 kronor mellan tredje och fjärde kvartalet förra året.

- Statistiken ser ut att stämma ganska väl. Priserna har stagnerat, och de har ofta hamnat på eller under det begärda priset, säger mäklaren Per Lindgren på Länshem.

Även statistik från SCB visar samma sak. Priserna har stagnerat eller gått ner något, framför allt under hösten.

I Norrköping är det däremot bara uppåt. Där har husen blivit betydligt dyrare under det senaste året. Medelpriset har gått upp med nära 300 000 kronor till drygt 1,9 miljoner kronor, och börjar närma sig Linköpingsnivåer.

- Det är mer attraktivt att bo i Norrköping än för några år sedan. Priserna har gått upp kraftigt, men dyrare hus som kostar 2,5 miljoner kronor och mer är trögsålda, säger mäklaren Jan Elvin på Svensk Fastighetsförmedling.

Stagnation i Mjölby

Prisstagnation märks också i Mjölby. Under det senaste året har husen till och med blivit billigare jämfört med för ett år sedan.

- Marknaden är avvaktande, och det är färre folk på villavisningarna. Efterfrågan på hus har minskat något, och det kan bero på att vi är inne i en lugnare period. Det är alltid lite stiltje under december och januari, säger mäklaren Carsten Johansson på Svensk Fastighetsförmedling.

Han tror att priserna kommer att ligga kvar på en hög nivå även under våren.

Mäklaren Markus Spetz på Fastighetsbyrån tror på en fortsatt svag prisuppgång på småhus i Boxholm.

- Det finns en stor efterfrågan på så kallade familjevillor, och där hamnar priserna i regel på runt en miljon kronor. Men då måste huset ha en hög standard, säger han.

Dyrare i Ödeshög

I Ödeshög finns ingen tendens till prisnedgång. Småhus i bra skick har blivit dyrare, medan villor med stora underhållsbehov är mer svårsålda.

- Det finns en skaplig balans mellan tillgång och efterfrågan på villor. Huspriserna påverkas inte nämnvärt om boräntan går upp med en halv procent, säger mäklaren Hans Nyberg på Ödeshögs Fastighetsbyrå.

Intresset för villamarknaden i Ödeshög har ökat, inte minst från kunder i Jönköping, där huspriserna nästan är lika höga som i Linköping.

I Åtvidaberg har villapriserna gått upp kraftigt under förra året. Medelpriset för småhus ligger nu på cirka en miljon kronor.

Prislyft i Åtvidaberg

- Priserna går upp framför allt i Åtvidaberg och Grebo, men även i Björsäter har husen blivit dyrare. Men jag tror inte att priserna fortsätter uppåt. En stagnation under våren är det mest troliga, säger mäklaren Glenn Johnsson på Svensk Fastighetsförmedling.

Intresset för Linköpingsbor att bo i Åtvidaberg är också stort. Drygt hälften av alla intresserade som besöker villavisningarna är från Linköping.

Huspriserna i Kinda har stigit, men antalet köp är för litet för att dra några säkra slutsatser. Mäklaren Thomas Johansson på Fastighetsbyrån anser att husen i Kisa har blivit dyrare under det senaste året.

- I Rimforsa har det skett en stagnation, men i Kisa går priserna upp.

Billigare i Motala

Medelpriset för en villa i Motala har blivit drygt 100 000 kronor lägre på ett år. Men mäklaren Leif Andersson på Svensk Fastighetsförmedling har ingen känsla av någon prisnedgång i kommunen.

- Jag känner ingen oro, säger han. Visst är det lugnare på marknaden, men priserna är stabila.

Mäklaren Bengt Andersson på ERA Andersson & Karn anser att pristappet i Motala beror på att det sålts flera billiga hus som dragit ner medelpriset.

- Under hösten planade priserna ut, efter en liten uppgång under första halvan av året. Jag tror att våren blir lite avvaktande, men när folk upptäcker att de får mer pengar över i plånboken kommer priserna att gå upp svagt igen, anser Bengt Andersson.

I Vadstena är det svårt att dra några säkra slutsatser om prisutvecklingen eftersom så få affärer gjorts. Men mäklaren Thomas Hellblom på Fastighetsbyrån anser att ett medelpris på 1,2 miljoner kronor inte är fel.

- Priserna på småhus har stigit kraftigt i Vadstena under de senaste åren. Men jag tror att pristoppen är nådd för den här gången.

Priserna på småhus i Ydre är stabil, och några större prisjusteringar har inte skett under det senaste året. En trend är att permanenthus med bra och enskilt läge vid exempelvis sjöar går upp kraftigt i pris, och blir fritidshus åt Linköpingsbor.

- Vi har haft flera sådana försäljningar, säger mäklaren Birgitta Karlsson på Kontor & Mäklartjänst.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!