Efter en stagnation i höstas pekar villapriserna svagt nedåt på flera orter i Östergötland. Antalet försäljningar har också minskat kraftigt jämfört med samma period förra året. I Linköping fortsätter huspriserna fram villabarometern för första kvartalet i år.
Andreas Hellström framhåller att indikationen på fallande priser inte bara bygger på medelpriset. K/T-värdet, som är köpesumman dividerad med taxeringsvärdet som sattes 2006, är ett säkrare mått på prisutvecklingen. Här visar de flesta kommuner prisnedgångar jämfört med fjärde kvartalet förra året.
- Vi har märkt av prisnedgången. Många småhus och bostadsrätter säljs för begärt pris eller strax under. Normalvillan är säkert upp till tvåhundratusen kronor billigare jämfört med för ett år sedan. Sedan finns det attraktiva att falla, framförallt i tätortsförsamlingarna. Under det senaste året har medelpriset gått ner med en halv miljon kronor till 2,3 miljoner, och börjar närma sig genomsnittet för småhus i hela kommunen.
- Riktigt dyra villor har blivit billigare. Folk har blivit försiktigare, och många har funderingar om världsläget, om bankkrisen kommer hit och hur det ska gå med konjunkturen. Att marknaden är osäker påverkar priserna, säger Andreas Hellström på NAI Svefa, som för Correns räkning tagit fastigheter som fortfarande säljer bra, säger mäklaren Per Lindgren på Länshem.
Ett mått på trögheten på bostadsmarknaden är att samma fastighet kan utannonseras flera gånger innan det blir försäljning. Tidigare såldes nio av tio fastigheter på första visningen. Under första kvartalet i år såldes bara sex av tio bostäder efter den första marknadsföringen.
- Den globala bolånekrisen har gjort marknaden nervös. Efterfrågan på småhus har minskat, det är färre folk på visningarna och tillgången på objekt är betydligt mindre än för ett år sedan, säger Per Lindgren.
Även i Norrköping märks en tendens att bostadspriserna planar ut, och till och med faller något, men inte lika kraftigt som i Linköping. Under förra året steg priserna på småhus rejält, men har fallit tillbaka det senaste kvartalet.
- Det är svårare att sälja dyrare fastigheter. En trend är att husägaren inte säljer om han inte får det förväntade priset. En känsla är att marknaden har gått ett knäpp tillbaka i tiden, säger Jan Elvin på Svensk Fastighetsförmedling.
Villabarometern visar att småhuspriserna har gått upp i Mjölby, men det är inte riktigt sant. Antalet försäljningar har nästan halverats sedan föregående period, och med ett så litet underlag är det svårt att dra några säkra slutsatser om prisutvecklingen. Medelpriset ligger snarare på 1,2 miljoner än 1,4 miljoner kronor.
- Marknaden är avvaktande, och det är inte alls något aktivt budgivanmen inte till vilket pris som helst, säger han.
Hans Nyberg tror att etableringen av två småindustrier på orten i år kan påverka fastighetsmarknaden, med större tryck och högre småhuspriser.
I Kinda har flera dyra fastigheter sålts under perioden och det har påverkat prisbilden. Mäklaren Thomas Johansson på Fastighetsbyrån anser att marknaden är avvaktande.
- Förra året gick husförsäljningen i Kisa som tåget, men nu har det stramats åt och priserna står och väger, säger han.
Fastighetsmarknaden i Åtvidaberg har stannat av, och priserna ligger still. Det är också färre människor på husvisningarna.
- Det är inte alls samma tryck. Utbudet är litet, och efterfrågan något sämre än tidigare. Marknaden är helt enkelt avvaktande. Motorn som håller marknaden flytande är Linköpingsbor som söker bostad i kommunen, säger mäklaren Glenn Johnsson på Svensk Fastighetsförmedling.
Motala är en av få kommuner i länet där huspriserna går upp. Under första kvartalet hamnade medelpriset på nära 1,3 miljoner kronor.
- Det har varit mycket folk på visningarna, men sedan några veckor har det blivit betydligt lugnare. Jag tror att vi kan få se en prisnedgång under våren, säger mäklaren Leif Andersson på Svensk Fastighetsförmedling.
På Vadstenamarknaden har utbudet av villor varit mycket begränsat. Bara tre objekt har sålts under första kvartalet i år. Och i Ydre har bara sålts en (1) fastighet under perioden, och därför är det svårt att säga något om prisutvecklingen.
de som det var förra året. Tendensen är nedåtgående priser, säger mäklaren Carsten Johansson på Svensk Fastighetsförmedling.
I Boxholm har så få hus sålts att det är svårt att säga något om prisutvecklingen. Mäklaren Markus Spetz på Fastighetsbyrån säger att han inte sett någon tendens till prisfall.
- Priserna är stabila, och här på orten handlar det mer om husets skick än oron i omvärlden. En villa som är väl underhållen säljs till bra pris, säger han.
Även i Ödeshög är villamarknaden liten. Mäklaren Hans Nyberg på Ödeshögs Fastighetsbyrå anser att priserna planat ut, och en avmattning märks på marknaden.
- Folk är mer försiktiga, och efterfrågan på småhus har minskat. Fortfarande är det ett bra sug efter häst- och skogsgårdar, och hus på landsbygden,