Östgöta Brandstodsbolag är ett av de försäkringsbolag som ställerkrav på villabesiktning. För ett år sedan bildades en skadeförebyggandegrupp som bland annat informerar och ger råd och tips till villaägare.
-- Vattenskador är det största problemet i småhus. Det kostarvillaägare och försäkringsbolag stora summor pengar, säger AndersKarlsson på Östgöta Brandstodsbolag.
Han tar som exempel en stor vattenskada i badrum som kan kosta 50000 kronor att åtgärda. Men upptäcks skadan i tid går det i många fallatt komma undan betydligt lindrigare.
Försäkringsbolaget anlitar Vått och Torrt för besiktningarna. Varjeår görs cirka 2 000 besiktningar i skadeförebyggande syfte. Av dem harmellan 10 och 15 procent sådana brister att det finns risk för skador.
Corren Bostad följde med på en villabesiktning till Mats och EwaWahlqvist i Gottfridsberg i Linköping. Familjen köpte huset som ärbyggt 1945 för drygt en månad sedan.
-- Vi blev förvånade när försäkringsbolaget krävde en besiktning avhuset i samband med att vi ville ha en hemförsäkring. Huset hartidigare besiktigats två gånger, och vi tyckte att det räckte, sägerEwa Wahlqvist.
Men besiktningen, som är gratis för konsumenten, var ändå till nyttaför familjen. I en extratoalett upptäckte besiktningsmannen IngvarBengtsson på Vått och Torrt ett rör genom golvmattan som måste tätas.Här fanns en risk för vattenskada.
-- Det här är en ganska enkel åtgärd, och det går snabbt attåtgärda. Men även små grejer kan ge stora skador om de inte upptäcks itid, säger Ingvar Bengtsson.
I våtutrymmen kan äldre golvbrunnar ge omfattande skador, närklämringen inte sitter fast ordentligt mot mattan. Om den lossnat ibrunnen finns det risk att vatten läcker ut. Men hos Wahlqvist harbadrummet i källaren nyligen renoverats med kakel och klinker, och därbland annat bubbelbadkar och duschhörna för två personer installerats.
Villabesiktningen omfattar även en granskning av golv ochrörledningar i kök och tvättstuga. Här blir det godkänt, men familjenrekommenderas att sätta en klammer på anslutningsslangen tilltvättmaskinen.
-- Det är vanligt att anslutningar till disk- och tvättmaskiner är dåliga, säger Ingvar Bengtsson.
Familjen är nöjd med besiktningen. Huset har för tredje gången påkort tid undersökts på viktiga punkter. Råd och tips har man också fåttfrån besiktningsmannen, och det alldeles gratis.
-- Vi har en ventilation som brummar, och då fick vi rådet att sätta in en termostat, säger Ewa Wahlqvist.
I besiktningen ingår även att kontrollera om det finns brandvarnareoch brandsläckare i huset. I de flesta hem finns brandvarnare, men detgäller att de fungerar. I snitt inträffar 25 villabränder per år iÖstergötland.
-- En villaägare bör testa brandvarnaren minst två gånger om året,kanske i samband med att man ställer om klockan till sommar- ochvintertid. Efter en villabrand för ett tag sedan upptäcktes exempelvisatt batteriet i brandvarnaren var urplockad, säger Anders Karlsson.
Han anser att det bör finnas en brandvarnare på varje plan i huset.Om det finns tonårsbarn med dator och teve i sovrum som ofta stängsigen ska det finns en brandvarnare även där. Brandsläckare i huset ärockså bra.
-- Den här utrustningen i hemmen har ökat, och det är positivt.
Anders Karlsson anser att många villaägare är positiva till enbesiktning, och tacksamma för att fel och brister i kök och badrumhittas innan en allvarlig skada har skett. Men det finns fem-sexvillaägare som varje år tackar nej till en besiktning.
-- De vill av någon anledning inte att vi tittar över derasvåtutrymmen. Kanske vet man om att det finns en vattenskada i huset.Men om vi hittar en omfattande vattenskada kan i vissa fall det gamlaförsäkringsbolaget betala ut ersättning.
En villaägare som har en risk för vattenskada i våtutrymmen måstesnarast åtgärda felet om försäkringen ska gälla fullt ut. Någonskadeförebyggande besiktning hos "gamla" kunder med villa/hemförsäkringhos Brandstodsbolaget är inte aktuellt.