Nya topprekord i Linköping

Huspriserna fortsätter uppåt i de flesta östgötakommuner. I Linköping har husen blivit 20 procent dyrare under det senaste året, med ett medelpris på 1 764 000 kronor.

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2004-08-19 05:47

För friliggande småhus i tätortsförsamlingarna är medelpriset nära 2,5 miljoner kronor.

-- Det är rekordhöga priser, och det finns inga tecken på avmattning, säger mäklare Hans-Gunnar Snejde på Föreningssparbanken Fastighetsbyrå.

Eftersom objekten säljs i snabb takt är det konstant brist på småhus. Även hus på landsbygden har följt med i pris-ökningstakten. Några "hyllvärmare", det vill säga hus som är svårsålda, existerar inte.

Nyproduktion bidrar

-- Priserna är något lägre utanför tätorten, och det är en av anledningarna till att intresset ökat för lantligt boende. Men det verkar också som lite av "gröna vågen" är tillbaka. Hus som ligger två, tre mil från stan är lättsålt, och priserna går upp. Folk verkar inte bry sig om reseavstånden.

Mäklare Per Lindgren på Svensk Fastighetsförmedling anser att nyproduktionen av dyrare småhus dragit upp prisnivån i Linköping. Men det har även varit en kraftig prisuppgång på begagnade hus under andra kvartalet.

-- När småhusen i tätorten blir dyrare påverkar det även prisbilden på radhus och villor i exempelvis Sturefors och Linghem.

Per Lindgren anser att det finns en god balans av hus till försäljning, och efterfrågan är mycket stor.

-- Jag tror att huspriserna fortsätter uppåt i höst. Det finns inga tecken som tyder på något annat.

En större bredd

Intresset för bostäder i Norrköping är stort. På de flesta visningar är det mycket folk, och budgivningar är vanligt.

-- Det är en större bredd på efterfrågan än för ett år sedan. Även hus på landet är lättsålt, säger mäklare Jan Elvin på Svensk Fastighetsförmedling.

Medelpriset för småhus i Norrköping är nu drygt 1,3 miljoner kronor, cirka 200 000 kronor mer än för ett år sedan. Och Jan Elvin tror inte att taket är nått.

-- Priserna kommer sannolikt att fortsätta uppåt, säger han.

Även bostadsrätterna har blivit dyrare än motsvarande period förra året. Procentuellt sett har priserna på bostadsrätter stigit mer än för småhusen. Fritidshusen, och framför allt kustnära objekt, har också blivit betydligt dyrare i år.

Huspriserna i Åtvidaberg har gått upp kraftigt under våren och försommaren. På ett år har priserna gått upp med 20 procent.

-- Det är framför allt Linköpingsbor som är intresserade av att bo här. På visningarna kommer två tredjedelar av besökarna utifrån, säger mäklare Glenn Johnsson på Svensk Fastighetsförmedling.

Men det är inte bara i samhället som det är stor efterfrågan på hus. I exempelvis Falerum, söder om Åtvidaberg, är det budgivning på objekten.

- I dag är utbudet av småhus litet, men efterfrågan är god. Jag har en känsla av att huspriserna kommer att stagnera, eftersom de stigit så kraftigt under våren, säger Glenn Johnsson.

Stabila huspriser

I Kinda är prisutvecklingen stabil. Efterfrågan är förhållandevis stort, och utbudet är normalt.

- Förra året gick huspriserna upp med ungefär 20 procent, men uppgången har nu dämpats, säger mäklare Thomas Johansson på Svensk Fastighetsförmedling.

Det är betydligt fler hus till salu i Mjölby än motsvarande period förra året. Samtidigt är efterfrågan stor.

- Det är full rusch, och budgivningarna medverkar till att höja medelpriset, säger mäklare Carsten Johansson på Svensk Fastighetsförmedling.Han tror att priserna fortsätter försiktigt uppåt på dyrare objekt så länge boräntorna ligger kvar på en låg nivå. Mjölby och Mantorp har nu ungefär samma prislägen på småhus. I Väderstad och Hogstad är prisbilden betydligt lägre än i Mjölby. Intresset för fritidshus har varit lika med noll i sommar.

I Boxholm är utbudet på hus litet, och efterfrågan är normal.

- Det senaste året har priserna gått upp med ungefär tio procent. Hus på landet är dock betydligt dyrare än i samhället, där mindre hus byggda på 50- och 60-talen inte är så attraktiva, anser mäklare Göran Dufmats på Föreningssparbanken Fastighetsbyrå.

Omsättningen på fritidshus har varit liten i sommar, eftersom det inte funnits så många objekt till salu.

- Gamla torp är billiga, och saknas el och vatten ligger priserna runt hundra tusen kronor. Folk vill ha det lite bekvämt, och betalar gärna en extraslant för att få en högre standard.Avmattning i Ödeshög

Avmattning i Ödeshög

Efterfrågan på småhus i Ödeshög har mattats av något efter "köpfesten" förra hösten. Då var det stort sug efter objekt.

- Det har inte varit lika stor efterfrågan under våren och sommaren, men prisbilden är stabil, säger mäklare Hans Nyberg på Ödeshögs Fastighetsbyrå.

Mindre hus med renoveringsbehov i tätorten är trögare att sälja. Däremot är det alltid efterfrågan på lantliga villor, hästgårdar och smågårdar. Men här är utbudet begränsat.På fritidshusmarknaden har det varit full rusch i vår och sommar. Efterfrågan på torp och fritidshus är stort, inte minst från Stockholmsområdet.

- Jag har inga fritidshus kvar att sälja. Allt har gått åt.

Husförsäljningen i Motala tog fart efter årsskiftet, men juli blev en lugn månad.

- Efterfrågan på hus är större än tillgången, och priserna har gått upp, framför allt på villor i bra skick, säger mäklare Leif Andersson på Svensk Fastighetsförmedling.

Ojämn prisbild

I Motala har prisbilden under senaste året var ojämn. Under första kvartalet i år var medelpriset på småhus 865 000 kronor, alltså något högre än under andra kvartalet. Men jämfört med för ett år sedan har priserna gått upp med måttliga 20 000 kronor.

- Det är inget rally, men prisutvecklingen är bra, säger mäklare Bengt Andersson på Era Andersson & Karn.

Många Linköpingsbor söker hus i Borensberg, när priserna når nya rekordnivåer i stan.

- Här får man mycket hus för pengarna, säger Bengt Andersson. Vattnet lockar många, och alla bofasta har högst fem minuters cykelväg till badet.

I Vadstena är det svårt att dra några säkra slutsatser om prisutvecklingen, eftersom antalet köp är litet. Mäklare Thomas Hellblom på Föreningssparbanken Fastighetsbyrå anser att priserna fortsätter uppåt.

Två bomarknader

- Vi har två bostadsmarknader, där hus i innerstan kan betinga 3 miljoner kronor och mer. I bostadsområden utanför stadskärnan kan en villa kosta 650 000 kronor. Medelpriset under en period kan därför svänga rejält, beroende på vilka objekt som säljs.

Thomas Hellblom anser att det är brist på hus, och efterfrågan är stor, inte minst från folk bosatta utanför länet.

I Ydre ligger småhuspriserna fortfarande på en låg nivå. Det är bara de mest attraktiva husen som blivit något dyrare

- Det är ungefär samma prisnivå som tidigare. Äldre hus i Österbymo är populära bland barnfamiljer, och där har till och med budgivningar på vissa objekt skett, säger mäklare Birgitta Karlsson på Kontor & Mäklartjänst.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!