Nybyggare som värnar miljön

Foto:

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2005-04-07 00:00

Miljöskälen vägde tungt när huset byggdes för tre år sedan. Huset på140 kvadratmeter i äldre stil är byggt av timmer, och isolerat medträfiber. På taket finns en solfångare på 13 kvadratmeter, som gervärme och tappvarmvatten under nästan sex månader av året.

-- Solpanelen kanske inte har optimal vinkel för att fånga in alltsolljus under dagen. Men då får man ta till en större solfångare påtaket. Och vi är jättenöjda med resultatet, säger Ragna Ek.

Hantlangare

Det nya "miljöhuset" är något dyrare att bygga än ett traditionelltsmåhus. Men Ragna och Tommy Ek fick ner kostnaderna genom att självabeställa byggvaror, och sedan hjälpa till som hantlangare när husetuppfördes.

-- Det var framför allt timmerstommen och isoleringen som var dyrt.Men sedan har vi använt begagnade tegelpannor på taket, och det harminskat kostnaderna något.

Det viktigaste för familjen är att man inte byggt fast sig i någotelberoende. I det gamla huset på gården, där man tidigare bodde, fannsvedeldning för uppvärmningen, men inte solfångare. På sommaren var detganska jobbigt att elda med ved för att få varmvatten.

-- Vi planerade noga det nya huset, och fann att en kombination avved-eldning och solfångare var det bästa alternativet för miljön. Detfanns med andra ord goda koldioxidskäl att välja den häruppvärmningsformen.

En vedpanna och en ackumulatortank på 1 500 liter installerades inya huset, och den gamla vedboden från 1930-talet fick åter fyllas medbiobränsle.

-- Vi har båda jobb och tre barn i familjen så att kapa och klyvaved är inget för oss. Vi köper färdighuggen ved som transporterasdirekt till gården. Det gör att vedkostnaden blir något hög, elleromkring 300 kronor per kubikmeter, säger Ragna Ek.

Hon tar fram tumstocken och mäter i boden hur mycket ved somförbrukats under det senaste året. Det är ganska tomt i vedboden, meneftersom eldningssäsongen snart är slut räcker det som är kvar gott ochväl till hösten.

-- Det kanske blir några brasor i april, men sedan tar solen överfram till september. Jag gissar att vi gör av med omkring tolvkubikmeter ved per år.

Ragna Ek beräknar att hushållselen drar drygt 3 000 kWh (cirka enkrona per kWh), och med veden blir den totala energikostnaden 6 600kronor per år.

En brasa per dag

-- Jag rekommenderar gärna vedeldning och solvärme till andrafamiljer som planerar att bygga hus på landet. Det är miljövänligt, ochframför allt mycket billigare än annan uppvärmning som styrs av el.

Ragna Ek anser inte att hanteringen är jobbig. Det räcker med enbrasa per dag under den kalla årstiden. Det går även att resa bort, ochlåta elpatronen arbeta. I vintras var familjen borta i en månad, ochsänkte temperaturen i huset så att inga ledningar frös.

Men visst måste man arbeta lite för energin. Att hämta och köra inveden i huset, och elda brasor var och varannan dag, tar tid från annat.

Att elda med ved är en livsstil.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!