Opp amaryllis!

De knubbiga lökarna ligger där i butiken och väntar på dig. De kan synas vara helt utan liv, men djupt där inne slumrar de ljuvligaste blomklockor.

Så här härlig blomning med två stjälkar i blom samtidigt bjuder ofta ‘Baby Star’ på.

Så här härlig blomning med två stjälkar i blom samtidigt bjuder ofta ‘Baby Star’ på.

Foto:

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2003-10-30 09:32

Ska du försöka driva en enda blomma till jul, då är amaryllis ett säkert kort.

Frågan är om Bellman hade sett en amaryllis när han skrev de numera klassiska raderna som börjar "Opp Amaryllis!". Blomman har odlats sedan 1700-talets mitt, men Bellmans amaryllis var en kvinna -- Amaryllis är ett gammalt grekiskt flicknamn som fanns redan under antiken.

Växer vilt

Vild växer den i Syd- och Mellanamerika samt i Sydafrika och blommar där under våren och försommaren. Vill du ha din amaryllis i blom till jul så tar de flesta 3--8 veckor på sig. De från Sydafrika är snabbast, medan de med mycket tunna kronblad oftast inte blommar förrän efter 10--15 veckor. Så dem får du njuta av efter jul, men vi behöver färgstark blomning även i januari--februari.

Det finns ett 60-tal vildväxande arter och mängder av framkorsade hybrider. Det är lätt att man i sin iver att pröva så ovanliga sorter som möjligt glömmer bort de klassiskt röda. Men gör inte det, för tittar du riktigt noga så har den vanligaste, den orangeröda ‘Orange Souvereign’, faktiskt stänk av guld på sina vackert formade kronblad.

Ju större desto bättre

Carl von Linné beskrev amaryllisen så här år 1742: "Ingen blomma har fått så hög couleur och lysande glantz som denna sköna Amaryllis."

Köp fasta lökar och gärna lökar där en knopp tittar fram. Blomknoppen är lätt att känna igen som en tunn ljusgrön tunga som skymtar i allt det torra. Ju större lök, desto fler blomstänglar och fler klockor per stängel -- du får vad du betalar för.

Innan du planterar löken så kan du låta den dra vatten ett dygn. Men det är inte ett tvång, vanligtvis lyckas löken mycket bra att utveckla nya rötter om den planteras direkt i jord. Ta bort torrt lökskal och rötter som är grå och sladdriga men akta dem som är ljusa och saftiga.

Plantera löken i en kruka så bred att det blir knappt två centimeter kvar mellan löken och krukkanten. Krukan ska vara så hög att rötterna kan hänga rakt ner när man fyller på jorden. Vanlig krukväxtjord duger bra och minst en tredjedel upp till halva löken ska synas ovanför jorden. Vattna och ställ krukan ljust i vanlig rumstemperatur, 20--22 grader.

Nu gäller det att hålla vattningsnerverna i schack! Inte förrän blomknoppen syns i sin helhet och börjat svälla ska du vattna på nytt. För vattnar du tidigare kan det hända att det bara blir blad. Likaså kan för mycket vattning innebära att stängeln blir oredligt lång. Sedan vattnar man enbart när jorden blivit torr. När så första blomknoppen äntligen slår ut, ja då är det dags att gödselvattna en gång i veckan.

Ibland böjer sig en stjälk när blomklockorna blir för tunga för den och går av. Ingen fara! Blomman kommer att blomma lika länge i vas som i kruka, oftast 8--10 dagar. Men stjälken är ihålig och spjälkas lätt. Trä en gummisnodd runt den nedersta ändan så håller den formen bättre. Man kan också försiktigt sticka en blompinne i stjälken så står den bättre. Faktiskt så klarar den sig även att stå i vas utan vatten!

Opp amaryllis!

När blomningen är slut, efter 2--3 stänglar, kan man spara löken för den går att få i blom under många år till.

Ta bort alla vissna blommor, likaså blomstängeln, annars kommer de att bilda frön vilket tar mycket kraft. Låt bladen vissna ner. Just den perioden är den jobbigaste. Bladen är långa och blir snabbt gula och fula. Då är det lätt att slänga hela härligheten. Bind ihop bladen lätt mot en blompinne och ställ krukan bakom en gardin eller på annat ljust ställe där du slipper se den men ändå kommer ihåg den. Fortsätt att gödselvattna ända till slutet av augusti.

Minska sedan på vattningen för att helt hålla upp i oktober. Då äntligen kan du ställa undan krukan. Ljust eller mörkt spelar ingen roll, bara platsen är torr och håller vanlig rumstemperatur. Men så svalt som 10-15 grader går också bra.

Nästa år, på senvåren eller under sommaren, upptäcker man att plötsligt, där i mörkret, händer det saker. En grön liten knopp börjar synas. Då är det dags att låta löken komma fram från mörkret ut i ljuset igen. Lyft upp löken ur krukan, skaka bort den knastertorra jorden och ta försiktigt bort allt som är torrt. Rötter som är rejält skrumpna eller skadade tas också bort.

Ibland finner man att små sidolökar har bildats på huvudlöken. Lossa dem försiktigt och plantera dem i egna krukor så kommer de att blomma om några år. Plantera den gamla löken som en nyköpt och snart kommer den att blomma, fast under senvåren och sommaren istället för under vintern.

Det finns de som på detta sätt har samma lök som blommat i över 50 år!

Spar gamla lökar

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!