Ett nybyggt växthus är fullt av gurka, tomater, äggplanta olika sorters paprika. Ja till och med små meloner döljer sig i grönskan. Slanggurkor har skördats ända sedan midsommartid.
Lyckad odling för att vara första året, därom är alla överens.
Utanför, svagt sluttande mot söder och med en krans av vindskyddande träd på lagom avstånd, ligger frilandsodlingen med mängder av andra grödor, mörkt grönskimrande frodig majs, rödspräckliga borlottibönor, målla med fröställningar och mycket, mycket annat.
Helena och Axel Lindén liksom Petra och Jens Jarkiewicz hjälps åt. De betonar att de är nybörjare som läst sig till hur de ska göra.
Organiskt-biologisktAmbitionen är att odla organiskt-biologiskt, det vill säga täckodling utan att gräva, utan konstgödsel eller bekämpningsmedel. Men det finns svårigheter. I den bördiga jorden växer både kers, revsmörblomma och åkervinda i riklig mängd, alla elakartade ogräs.
Förutom att täcket av halm eller annat organiskt material gradvis bryts ned har de gödslat med nässelvatten.
Växthuset är årets stora glädjeämne. Så gott som allt är byggt av återvunnet material, till och med taket av kanalplast hittades på gården där det låg till ingen nytta. Växthuset är byggt mot en gammal mur från ett äldre växthus. Den har reparerats och byggts upp på nytt. Alla fönster är återvunna.
En dörr i båda ändarna och fem fönster ovanför muren sörjer för att ventilationen är god. Odlingsbäddarna kantas av plank eller kantställda takpannor av betong.
- Jag byggde växthuset i vintras. Det är på drygt 50 kvadratmeter, berättar Axel Lindén.
Kreativ verksamhetHelena Lindén är förste växthusskötare. Hon vattnar var tredje dag. Vi räknar till 57 tomatplantor. Äggplantorna är manshöga och bär stora frukter.
- Att odla är en kreativ skapande verksamhet, en utmaning, säger hon.
Odlingen sker till viss del i en blandning av gräsklipp och sand. Trädgårdsmästarna på Örbäck konstaterar att de sopsäckar som fylldes med gräs och sand och fick stå över vintern blev utmärkt jord till våren.
Frilandsodlingen omfattar 27 gånger 18 meter, nästan 500 kvadratmeter. Petra Jarkiewicz tar fram ett skissblock och visar en ritning över odlingen. Det mesta odlas här, utom kålrabbi och fänkål.
Hektiskt i somrasOdlandet tar tid, nu på sensommaren kanske en till två timmar per dag.
- Maj och juni var hektiska, minns Petra Jarkiewicz.
Det blir mycket att ta hand om, lagra och konservera. Som tur är finns en jordkällare på gården.
- I fjol hade vi potatis fram till april, berättar Helena Lindén.
Riktigt så bra gick potatisodlingen inte i år.
På ett fält nära gården odlar en lantbrukare potatis på vanligt vis. Blasten har vissnat, besprutad mot brunröta.
- Sådan potatis vill jag inte köpa, säger Axel Lindén.