Högst upp på Borgarberget, mitt inne i Kisa, finns både kvarnen och före detta Nykterhetslogen, i dag Logens konsthall.
I båda husen bor en nomad och konstnär, Christina Wassberg, som denna morgon tagit sig nerför backen till Ritchs konditori för att hämta hem länets (?) bästa semlor.
- Ni skulle ha kommit i går!
Christina beskriver gårdagens ljusspel inne i huset men det är faktiskt fantastiskt som det är, även en gråmulen dag.
Vi sitter runt det stora bordet. Ögonen hittar ideligen nya blickfång, när de vilar på utsikten hamnar de ofelbart på kyrktornets klocka.
- Den går fel, varnar Christina, som lär ha missat tiden till ett och annat möte ...
Att här bor en konstnär kan man inte ta fel på, men en nomad?
Visst, Christina bor inte bara i Kisa utan också i centrala Göteborg. Även där har hon en ateljé. I Kisa stannar hon den här gången februari ut för att jobba med en utställning, som hon ska ha i Göteborg.
Hennes uppfattning är bestämd: själva boendet är inte det centrala, utan det är där vi befinner oss.
- Detta avspeglar mitt liv. Allting är föränderligt, även inne i bostaden.
Boendet handlar om att skapa atmosfär, inte om att samla på designade ting. Och för att skapa atmosfär pågår ständigt nya projekt runt Christina. Dessutom är hon sin egen hantverkare.
- Det blir aldrig färdigt men det är resan som är härlig. Jag strävar inte efter att bli klar. Då kan allt spricka! Om jag haft regelbundna inkomster och kunnat anlita hantverkare, hur hade det slutat då?
Med så rejäla projekt som ett ordenshus från 1800-talets början och en vingkvarn från 1700-talet skulle det ju lätt kunna bli övermäktigt?
- Då fokuserar jag på en enda sak och ser inte allt det andra. Men jag har bestämda bilder av hur det ska se ut och letar efter det jag vill ha.
Runt själva Logen ser det just nu ut som om mullvadar farit fram. Det är "bara" Christina som fuktisolerar grunden och planerar för en mur. Sedan ska det bli nytt badrum i källaren och kök i ateljén. I kvarnen ska kakel sättas upp bakom diskhon.
Christina är Linköpingsflicka från begynnelsen, men med somrarna förankrade i föräldrarnas sommartorp i Kindabygden.
Husen på Borgarberget blev hennes efter att först ha hyrt Logen till ateljé. Så skulle allt säljas: Ordenshuset, kvarnhuset och ett stort hus intill. Christina, som haft en dröm om de här husen, visste inte hur hon skulle få råd. Mamma och pappa löste problemet, de flyttade från Linköping för att bo i det största av husen.
Det är tio år sedan som Christina först kom till Borgarberget. På den tiden såg Logen annorlunda ut: mörkbrunt golv, grå väggar, tunga möbler. Christina började renovera och slipade och kalkade golven, målade tak och väggar. I den sexkantiga lilla kvarnen, där det en gång bott en familj med sju barn i ett rum och kök, murade hon upp en spis, tog fram spontade väggar bakom väggskivor, slipade trappan (och behöll den så utan att måla den på nytt) och så vidare, och så vidare.
Konsthallen Logen, som också varit ordenshus, dagis, bibliotek och skola, väcker många minnen hos Kisabor på besök. Hit bjuder Christina in konstnärskolleger. De får bo i kvarnen eller ateljén och jobba fram sina utställningar på stället. Sina egna har hon gärna på andra platser, även i Kisa. Men vid konstnärsrundor i bygden är ateljén öppen med hennes egna målningar.
Hon läste en gång till arbetsterapeut. Pappa tyckte nämligen att man måste ha en utbildning, inte "bara" ägna sig åt konsten. Men Christina tog tag i sitt konstnärsskap och studerade i London. Dit flyttade hon väldigt ung, ensam med sitt lilla barn sedan hennes dåvarande man omkommit i en bilolycka.
Efter några år flyttade den lilla familjen tillbaka till Sverige och Göteborg. Där bor hon med sin make, Berndt Böhme, som är guldsmed och numera periodvis pendlare till Kisa.
Han är holländare och de träffades i Grekland. Så kommer vi osökt in på hur resor och stipendievistelser i länder som Frankrike och Kina har påverkat och ännu påverkar Christina. Det syns inte bara på sakerna i husen utan också i målningarna där uråldrig kinesisk visdom är inspirationskälla och där en bok håller på att bli färdig med skisser från Frankrike.