Orolig omvärld ger högtryck för stugsemester

Allt fler tyskar och holländare, men även svenskar, hyr stugor och fritidshus i Östergötland under semestern. Under juli månad, och en bit in i augusti, är det högtryck.

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2003-05-22 05:32

Corren Bostad har kontaktat uthyrare och pejlat intresset för att semestra och bo i länet. Flera stugbyar är redan fullbelagda så gott som hela juli.

-- Jag tror att det stora intresset beror på att det är tryggt att semestra i Sverige. Antalet bokningar är minst femtio procent högre än vid samma period för ett år sedan, säger Roy Sjögren, Valdemarsvik turistbyrå, som även driver Hyr- och servicecenter, med uthyrning av fritidshus.

Stort stugintresse

I kommunen finns ett 40-tal privata fritidshus och 12 stugor på Ämtö i Gryts skärgård som hyrs ut. Stugbyn på ön är fullbokad i stort sett hela sommaren. Det finns bara lediga stugor tidig vår och sen höst. Priset för att hyra en stuga eller fritidshus ligger på mellan 3 000 och 7 000 kronor per vecka, de dyraste med egen sjötomt.

-- Jag har aldrig tidigare upplevt ett så här stort intresse, säger Roy Sjögren.

Utlänningar, och framför allt tyskar, holländare och danskar, svarar för hälften av bokningarna. Redan i höstas anmäldes intresse för stugorna.

-- Jag har för första gången marknadsfört stuguthyrningen i Tyskland, och det kan ha bidragit till att fler vill semestra och bo här.

Intressant är att bara en till två svenskar bokat stuga och fritidshus fram till mitten av mars, när Irakkriget inleddes och lungsjukdomen sars uppmärksammades på allvar. Efter mars månad har andelen svenskar ökat betydligt, och svarar nu för hälften av bokningarna.

-- Vi skulle behöva fler stugor att hyra ut under högsäsong. I nästan fem veckor är det mesta fullbokat, och det är rekord.

I Pinnarp semesterby med 37 stugor och 222 bäddar utanför Kisa är det samma rusch efter stugor.

-- Vi har nära nog fullbelagt fyra veckor i juli och en bit in i augusti. Det finns bara ett par dagar lediga då och då i juli. Folk bokar mycket tidigare än förra året, säger Helen Wihlborg, som är bokningsansvarig på Pinnarp.

Pinnarp semesterby samarbetar med holländska företag, och det är därför som fyrtio procent av gästerna är holländare. Andelen svenskar är omkring femtio procent.

-- Det här ser ut att bli det bästa campingåret hittills.

Stora arrangemang

I Vätterviksbadet utanför Vadstena finns 12 stugor, 14 tvåbäddsrum och vandrarhem. I år är intresset för att bo och campa stort, och det beror bland annat på Birgittajubileet samt en stor hundutställning i slutet av juli.

-- Men trycket är ändå större än vanligt, säger Rolf Fagrell, som driver Vätterviksbadets anläggning.

Utan de här stora arrangemangen tror Rolf Fagrell att Vätterviksbadet hade haft minst lika många förbokningar. Många svenskar vill semestra i hemlandet på grund av oroligheter i omvärlden.

-- Vi har även märkt ett ökat intresse från utländska gäster, säger han.

Den sista veckan i juli är allt fullbelagt på Vätterviksbadet.

Samma högtryck

Intresset för Varamons stugby med 12 stugor och 48 bäddar och de privata fritidshus som hyrs ut i Motala kommun är ungefär lika stort som förra året. Det är samma tryck så här års, med bara ett fåtal stugor som är lediga under juli.

I S:t Anna och Mons friluftsområde med 15 stugor och 84 bäddar är det mesta uthyrt under juli.

-- Intresset för att semestra här har ökat för varje år. En anledning kan vara att vi renoverat stugorna och fått upp standarden, säger Petra Blomqvist på Mons friluftsområde.

I Kolmårdens camping och stugby är intresset för att bo minst lika stort som förra året. Här hyrs stugor och rum ut per dygn.

-- Det finns bara stugor lediga några sporadiska nätter under vecka 29 och 30, säger Åsa Mohlin på Kolmårdens camping och stugby.

Förutom 24 stugor med 96 bäddar finns 51 rum. Totalt har anläggningen drygt 300 bäddar. De flesta som bokar är svenskar, men antalet utländska gäster ökar, bland annat från Estland.

stugsemester

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!