Östergötlands hus har blivit billigare

Husen i Östergötland har i snitt blivit nio procent billigare på ett år. Mest har priserna fallit i Norrköping och Motala, där flera varsel under senaste tiden påverkar fastighetsmarknaden.

785 000 kronor kostade den här fastigheten på Klostervägen 9 i Hästholmen, Ödeshögs kommun. Foto: JEPPE GUSTAFSSON

785 000 kronor kostade den här fastigheten på Klostervägen 9 i Hästholmen, Ödeshögs kommun. Foto: JEPPE GUSTAFSSON

Foto: Fotograf saknas!

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2009-04-16 06:30

I Linköping är priserna däremot fortfarande stabila och ligger på en hög nivå, även om en liten nedgång märkts. Medelpriset på friliggande småhus i tätortsförsamlingarna har dock gått upp något jämfört med för ett år sedan.

- Vi har en bra arbetsmarknad, och jag tror inte på lägre huspriser, nej snarare tvärtom. Däremot är det ont om objekt, och så här lite affärer har inte gjorts på tio år, säger mäklaren Per Lindgren på Länshem.

Även mäklaren Frida Magnusson på Svensk Fastighetsförmedling tror på en stabil prisutveckling i vår.

- Det finns ett uppdämt behov och så länge utbudet är begränsat kommer huspriserna att ligga kvar på den här nivån.

Husen i Norrköping har blivit billigare. Det är framför allt dyrare villor som går ner i pris.

- Bankerna ställer högre krav på kunderna och det gör att många faller bort. Ofta krävs en hög egen insats och det kan kännas lite väl tufft för unga barnfamiljer, säger mäklaren Jan Elvin på Svensk Fastighetsförmedling.

Det här innebär att dyrare objekt med priser över 2,5 miljoner kronor valsar runt och är svårsålda.

- I Norrköping är köpkraften lägre än i exempelvis Linköping och det är möjligt att vi kommer att få se ännu lägre huspriser framöver, säger Jan Elvin.

Priserna på småhus går åt olika håll i Kinda. I Rimforsa är det något av stiltje medan marknaden i Kisa är mer rörlig.

- Trenden är att priserna går upp i Kisa, och det finns utrymme för fortsatta prishöjningar i kommunen, säger mäklaren Thomas Johansson på Fastighetsbyrån.

Säljarna har vaknat

I Åtvidaberg går priserna på småhus upp. Säljarna har vaknat och det finns gott om hus på marknaden.

- Det är en helt annan marknad än för ett halvår sedan då säljarna var mer avvaktande. Jag anser att det mesta pekar uppåt, och det är även m er folk på visningarna, säger mäklaren Glenn Johnsson på Svensk Fastighetsförmedling.

Medelpriset på småhus i kommunen tangerar för första gången 1 miljon kronor. I Åtvidabergs tätort uppskattas snittpriset till cirka 1,2 miljoner kronor.

I Boxholm är prisbilden stabil, och det finns till och med en brist på småhus.

- Vi ser varken en nedgång eller uppgång. Arbetsmarknaden påverkar dock fastighetspriserna mer än en låg ränta, säger Markus Spetz på Fastighetsbyrån.

Avvaktande marknad

På småhusmarknaden i Ödeshög är köparna avvaktande, och det tar längre tid till avslut.

- Utbudet är större än efterfrågan och en sådan marknad indikerar inga prishöjningar, säger mäklaren Hans Nyberg på Ödeshögs Fastighetsbyrå.

Han anser att villastatistiken för första kvartalet är missvisande. Medelpriset ligger snarare på drygt 600 000 kronor än 500 000 kronor. Men eftersom så få affärer gjorts i kommunen är det svårt att dra några slutsatser om medelpriset.

Flera varsel som lagts i Motala under senare tid påverkar till viss del fastighetsmarknaden. Under första kvartalet sjönk medelpriset på småhus med omkring 140 000 kronor.

- Det är färre spekulanter på visningarna och det medför ibland att priserna blir något lägre än tidigare. Men marknaden är knepig, för vissa objekt går jättebra att sälja, medan and­ra är mer svårsålda, säger mäklaren Niklas Gustavsson på Svensk Fastighetsförmedling.

Brist på småhus

En sämre arbetsmarknad i kommunen påverkar även säljarna som vill vänta ut de, som man anser, dåliga tiderna. Det här har gjort att det är en liten brist på småhus.

Niklas Gustavsson anser att folk blivit mer försiktiga och det tar längre tid till avslut. Framför allt är det vanligt när dyrare hus som kostar över 1,6 miljoner kronor kommer ut på marknaden.

I Vadstena har bara ett fåtal affärer gjorts och därför är det svårt att säga något om prisutvecklingen.

Upp och ner

- Det går både upp och ner men generellt ser jag ingen nedgång. Däremot kan hus med renoveringsbehov hamna på ett lägre pris än utgångsbudet, säger mäklaren Thomas Hellblom på Fastighetsbyrån.

I Vadstena finns två fastighetsmarknader, där attraktiva objekt i innerstan är betydligt dyrare än i de omkringliggande bostadsområdena. För närvarande finns ett litet utbud av fastigheter till salu.

Stilla i Ydre

Fastighetsmarknaden i Ydre står helt stilla, enligt mäklaren Birgitta Karlsson på Kontor & Mäklartjänst. Under perioden har sålts tre hus och medelpriset är 408 000 kronor.

- Det finns inga hus till salu och heller ingen efterfrågan. Det är tufft just nu, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!