Pengar att hämta vid energibyte

Småhusägare som värmer upp huset med direktverkande el har mycket pengar att hämta. Däremot är bidragspengarna slut för oljeuppvärmda hus.

Foto: Fotograf saknas!

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2008-02-06 00:00

Konverteringsstödet för att byta energisystem i småhus är populärt, framför allt för villaägare som har oljepanna. Men nu är pengarna borta.

- Vi har avslagit omkring 360 ärenden på grund av brist på medel. Men man kan hoppas att villaägarna gör någon åtgärd ändå för att slippa oljeberoendet, säger Solbjörg Carlberg på länsstyrelsen.

Hur många småhus som värms upp med olja i Östergötland finns ingen aktuell statistik på. Enligt energirådgivningen uppskattas antalet till mellan 1 000 och 2 000 småhus bara i Linköpings kommun.

Flera hundra miljoner

Stödet för husägare som vill byta från direktverkande el till exempelvis fjärrvärme eller bergvärme gäller till 31 december 2009. Här finns flera hundra miljoner kronor avsatta, och någon risk att pengarna ska ta slut är liten. En villaägare kan få 30 procent av kostnaden för distributionssystemet, eller max 30 000 kronor. Förra året behandlade länsstyrelsen i Östergötland omkring 170 ärenden.

- Fjärrvärmenätet byggs ut i tätorterna, och många villaägare hoppar på. Men bergvärme är också populärt.

Däremot är den totala bidragspotten begränsad till 50 miljoner kronor per år för byte till energisnåla fönster. En villaägare som gör den här åtgärden kan få max 10 000 kronor.

- Det finns ett stort intresse för bidraget, och pengarna kan ta slut. En villaägare ska inte vänta alltför länge om man vill ha bidraget, säger Solbjörg Lundestad-Carlberg.

Populärt byta fönster

Förra året ansökte 160 östgötar om bidrag till fönsterbyte, men bara ett 60-tal var intresserade av stödet på max 7 500 kronor för att installera solfångare. Men för att investeringen inte ska bli alltför kostsam bör det finns en ackumulatortank i fastigheten.

Ett stöd som inte är så efterfrågat är att man i samband med nybyggnation kan få bidrag om en biobränslepanna, ved eller pellets, installeras. Systemet måste värma både utrymmen och tappvatten. Stödet, som gäller året ut, är på högst 15 000 kronor.

- Bidragen är en morot för fastighetsägarna att byta energisystem som är mer klimatvänliga. Det pratas mycket om miljön, men jag tror inte den nuvarande regeringen är beredd att satsa mer på bidrag än de som redan finns i dag, säger Solbjörg Lundestad-Carlberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!