n Det går att bygga hyresrätter som hushåll med vanliga inkomster har råd med. I exempelvis Linköping är bostadshyran mellan 2 000 och 3 000 kronor lägre per månad än i storstäderna.
Boverkets Byggkostnadsforum redovisade vid en bostadskonferens på onsdagen flera lyckade pilotprojekt, där bygg- och boendekostnaderna kunnat sänkas rejält genom ny teknik och effektivare byggprocess.
Byggnadsforums projekt i bland annat Linköping, Karlshamn, Ängelholm och Karlskrona visar att det går att bygga bra och långsiktigt hållbara hyresrätter i nyproducerade flerbostadshus till kostnader som även hushåll med vanliga inkomster har råd med. Det innebär byggkostnader på mellan 900 och 1 000 kronor per kvadratmeter och år.
Genom att välja nya sätt att upphandla entreprenadarbeten och byggmaterial kan byggkostnaderna sänkas med mellan 20 och 30 procent.
En viktig förutsättning är dock att alla inblandade verkligen vill det och att alla hjälps åt, såväl kommunpolitiker, tjänstemän och handläggare som markägare, entreprenörer, konsulter och inte minst byggherren själv.
Boverket anser att det exempelovis går att handla byggmaterial mycket billigare ute i Europa än i Sverige. Merkostnaderna för material och utrustning enbart för att bygga eller bygga om badrum kan beräknas till mellan 250 och 400 miljoner kronor per år jämfört med om produkterna köps direkt från leverantörer utanför Sverige.
n En fastighet avgränsas enligt dagens regler med gränslinjer i markplanet. Men nästa år finns möjlighet att avgränsa en fastighet även i vertikalplanet, det vill säga i höjd- och djupled.
På onsdagen beslutade riksdagen att tredimensionell fastighetsbildning, som det kallas, ska införas för att bland annat göra det lättare att bygga bostäder ovanpå kommersiella byggnader.
Tanken är att den nya fastighetsindelningen ska skapa nya förutsättningar för byggandet i tätorter. Utrymmen som kommer att kunna bli tredimensionella fastigheter är till exempel byggnader, broar, bergrum och tunnlar.
Samma regler som i dag gäller för att bilda traditionella fastigheter kommer att gälla för att bilda tredimensionella fastigheter.
n Villaägarnas riksförbund vill att det införs 14 dagars ångerrätt vid köp av privatbostad. Husköp är för de flesta den största affären som görs. Många husköpare råkar illa ut på grund av att de förhastar sig vid budgivning eller får problem med så kallade besiktningsklausuler.
Villaägarna anser att köparen ofta tvingas skriva på köpekontrakt innan en riktig besiktning av huset har kunnat genomföras. I kontraktet införs då en besiktningsklausul, som innebär att köparen skriver på köpekontraktet innan huset har undersökts. Klausulen går ut på att köparen får rätt att häva köpet om vissa fel upptäcks efter köpet. Men om köparen upptäcker andra fel vid besiktningen, oavsett hur allvarliga och kostsamma felen är, kan köparen inte åberopa dem för att häva köpet.
-- Det går ofta fort vid husköp och under en budgivning är det lätt att förhasta sig. Mäklarna vill så snabbt som möjligt komma till avslut och skriva ett bindande köpekontrakt. De som förlorar på detta är köparna, säger chefsjurist Ulf Stenberg på Villaägarna.
Holland har nyligen infört ångerrätt vid köp av privatbostad. Villaägarnas förslag, som skickats till Justitiedepartementet, innebär att 14 dagars ångerrätt införs. En kortare ångerfrist på tre dagar kan tillämpas om köparen haft tillfälle att genomföra en ordentlig besiktning av huset innan köpekontraktet skrivits under.
Villaägarna anser att ångerrätten är bra för både säljare och köpare.