Pippi på holkar

Thure Gustavsson har flest sommargäster i Brokind. I trädgården har han 26 fågelholkar. Och nästan alla är bebodda.

Thure Gustavsson har 26 fågelholkar i trädgården. Holkarna tillverkar han i en verkstad, som är inrymd i en bod på tomten. Holkarna är enkla att bygga tycker Thure Gustavsson och slår ihop sex brädlappar på fem minuter. Och vips blir det en holk. Hålet i holken är tre centimeter. Bild: PIA MOLIN

Thure Gustavsson har 26 fågelholkar i trädgården. Holkarna tillverkar han i en verkstad, som är inrymd i en bod på tomten. Holkarna är enkla att bygga tycker Thure Gustavsson och slår ihop sex brädlappar på fem minuter. Och vips blir det en holk. Hålet i holken är tre centimeter. Bild: PIA MOLIN

Foto: Fotograf saknas!

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2004-04-15 09:18

Förra sommaren var det bara tre holkar som var lediga, säger han.

Våren är här och fåglarna kvittrar. Holkarna, som är uppsatta i träd och friggebodar, är rengjorda och klara att inhysa nya, och kanske även gamla, sommargäster. Men de verkar mest spana in läget, än så länge.

- De flyger runt i trädgården, och kikar på holkarna, säger Thure Gustavsson.

Sommarstuga sökes

Bofink, flugsnappare, rödhake, talgoxe, ja det finns många småfåglar som söker sommarstuga den här årstiden. Många fåglar flyttade utomlands i höstas, till varmare klimat. Men när vårsolen skiner i Sverige är de tillbaka, och söker en tillfällig bostad. Där lägger de ägg och föder upp sina ungar.

Den som bygger en fågelholk har stor chans att få sommargäster med fågelkvitter i trädgården.

- Jag började bygga fågelholkar när jag gick i pension för tolv tretton år sedan. Det har blivit ganska många sedan dess. Jag har bland annat skänkt fågelholkar till syföreningsauktioner och annat. Och så finns det alltid ortsbor som vill ha en holk i trädgården.

I en av bodarna på tomten förvarar Thure byggmaterial, gamla bräder som han tillverkar holkarna av. Det är mest granvirke. I en annan bod tillverkas holkarna. Och där finns också de redskap som behövs för att kunna bygga en fågelholk; såg, hammare och borr, samt spik.

Två olika modeller

Thure tillverkar två olika modeller av holkar. Men "starholken", som han kallar den, med ett fem centimeter stort hål är inte storfavoriten. Den vanliga holken med ett tre centimeter stort hål är lagom för småfåglar, och håller också större fåglar som kråkor och skator på avstånd. Ett för stort hål gör nämligen att de kan sticka in sina huvuden i holken och äta upp småfåglarnas ägg.

- Jag brukar lägga en bit frigolit i botten på holken, och då blir det varmt och skönt. Det är nog därför fåglarna trivs här, säger han.

När holken tillverkas läggs det ohyvlade virket inåt, så att fåglarna lättare kan klättra på det i bostaden. Att måla holken invändigt är inte bra, eftersom fåglarna kan få i sig gift från färgen. Men frågan är om man över huvud taget ska måla fågelholken utvändigt.

"Bäst med omålat"

- Det är nog bäst med en helt omålad holk. Förr i tiden hade jag holkar som var målade, men fåglarna var inte intresserade av att flytta in. Nu har jag betydligt fler sommargäster i mina omålade stugor.

Thure Gustavsson har märkt att intresset för att bo i hans trädgård är stort. I en holk som inte var uppsatt började plötsligt småfåglar bygga bo. När holken låg ner på en vedkubb.

- Jag ville inte flytta på holken, så där bodde fåglarna hela förra sommaren.

Holkar finns det annars gott om runt om i trädgården. Det rekommenderas att holkarna ska sättas minst fyra meter ovan mark, men den regeln gäller inte hos Thure.

- Jag sätter holkarna där det inns plats i träden och på bodarna. Det finns holkar som bara sitter två meter från marken, och där trivs gästerna utmärkt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!