Priserna ligger stilla i länet - men sjunker i Linköping

Huspriserna går ner i Linköping, och vänder uppåt i Motala och Mölby, men marknaden är orolig just nu.

Huset på Alviksvägen 4 i Hästholmen gick för 2 310 000 kronor. Bild: Åke Karlsson

Huset på Alviksvägen 4 i Hästholmen gick för 2 310 000 kronor. Bild: Åke Karlsson

Foto: Fotograf saknas!

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2008-10-15 00:00

I Linköpings kommun har medelpriset på småhus gått ner med 6 procent jämfört med för ett år sedan. I tätortsförsamlingarna är nedgången hela 10 procent.

- De flesta hus säljs för begärt pris. Men att statistiken visar att nedgången är så pass stor i tätortsförsamlingarna beror på att fler billigare hus sålts under perioden, säger mäklaren Per Lindgren på Länshem.

Han anser att med en fungerande världsekonomi kommer huspriserna att ligga kvar på en hög nivå. Det enda som kan rubba på det är om arbetsmarknaden kraftigt försämras.

Mäklaren Frida Magnusson på Svensk Fastighetsförmedling anser att priserna på småhus är stabila.

- Jag trodde att nedgången på marknaden var större innan Mäklarstatistik presenterade sin rapport. Vad vi märkt är att det är färre folk på visningarna, men det har det varit under en längre tid, och att försäljningsprocessen tar längre tid, säger hon.

Svårtolkad marknad

Huspriserna i Norrköping är stabila. Men marknaden är nervös.

- Ja, det är lite oroligt på marknaden. Men någon prisnedgång har vi inte märkt, säger mäklaren Jan Elvin på Svensk Fastighetsförmedling.

Han anser att marknaden är svårtolkad. Tidigare kunde man beräkna hur mycket folk som kunde komma på en visning i ett visst bostadsområde. Men det är omöjligt i dag.

I Mjölby har medelpriset på småhus gått upp kraftigt under perioden, vilket beror på att fler dyrare fastigheter sålts.

- För ett år sedan låg medelpriset på 1,2 till 1,3 miljoner kronor, och den nivån är mer realistisk, säger mäklaren Carsten Johansson på Svensk Fastighetsförmedling.

Han anser att priserna är stabila på småhus som ligger i prisintervallet 1 till 2 miljoner. Dyrare objekt är svårsålda, och det är inte alltid som säljaren får det begärda priset.

- Marknaden är lite avvaktande. Folk är oroliga, det märks. Bankerna har också blivit tuffare. Det är vanligt att kunden måste sälja ett boende först innan man får klartecken att köpa något nytt, säger Carsten Johansson.

Ljuset i Boxholm

Fastighetsmarknaden i Boxholm ser ljus ut, även om statistiken som visar medelpriset för tredje kvartalet är lite för högt.

- Det har sålts flera dyra hus under perioden så medelpriset ligger snarare runt 700 000 än 900 000 kronor, säger mäklaren Markus Spetz på Fastighetsbyrån.

Tillgången och efterfrågan på småhus är bra, och att det är färre folk på visningarna har inte märkts i Boxholm.

- Nej, det är ett normalt intresse. Vi lever än så länge utanför finansorons värld, säger han.

En avvaktande marknad präglar Ödeshög. Efterfrågan på småhus är måttlig, och prisnivån ganska stabil.

- Vi har en jämnare marknad, och inte så stora prissvängningar som i större orter, säger mäklaren Hans Nyberg på Ödeshögs Fastighetsbyrå.

Han anser att folk har blivit mer försiktiga, det är färre familjer på visningarna, och det tar längre tid att sälja objekten. Dyrare fastigheter, som exempelvis hästgårdar, har blivit mer svårsålda.

Köpläge i Motala

Efter en prisuppgång på småhus i Motala ser mäklaren Leif Andersson på Svensk Fastighetsförmedling en kommande avmattning.

- Det har blivit lugnare, och det är inte alls lika många familjer på visningarna som tidigare. Jag anser att det är köpläge, eftersom det finns en möjlighet att man slipper budgivningar som annars trissar upp priset, säger mäklaren Leif Andersson på Svensk Fastighetsförmedling.

Småhusen har blivit dyrare i Vadstena. I innerstaden och bostadsområdet på söder har priserna gått upp. Men nu finns tendenser att priserna planar ut, ja det finns till och med tecken på en prisnedgång i vinter.

- Det är inte samma tryck på marknaden. Just nu har vi ett större lager av hus till salu än normalt, säger mäklaren Thomas Hellblom på Fastighetsbyrån.

Försvagad prisbild

Priserna på småhus i Åtvidaberg faller något. Efterfrågan är sämre, och tillgången på objekt normal för marknaden, anser mäklaren Glenn Johnsson på Svensk Fastighetsförmedling.

- Det har inte sålts några dyrare villor, och det håller ner medelpriset. Men prisbilden är allmänt något försvagad jämfört med förra perioden, säger han.

I Ydre går huspriserna varken upp eller ned, även om statistiken säger något annat. Antalet köp är för litet för att dra några säkra slutsatser om prisutvecklingen.

- Det finns ingen stor efterfrågan på hus i Ydre. Ett förslag om att stänga låg- och mellanstadieskolor i Hestra, Rydsnäs och Asby kommer troligen att påverka priset negativt på småhus där, säger mäklaren Birgitta Karlsson på Kontor & Mäklartjänst.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!