Priserna svänger rejält på fritidshus

Fritidshusen har blivit billigare i Östergötland, men det är stor skillnad mellan olika kommuner. I skärgården märks inte finanskrisen alls.

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2009-06-18 08:20

Under det senaste året har priserna på fritidshus i länet gått ner med 2 procent. Om man ser till medelpriserna är uppgången hela 22 procent i Motala medan Valdemarsvik har en prisnedgång på 29 procent. I Söderköping har priserna sjunkit efter förra årets rekordstora prisuppgång, visar statistik från Svefa.

- Det svänger rejält om fritidshuspriserna, säger Oskar Aldén på värderingsföretaget Svefa.

Även i Linköping har priserna gått ner något medan Norrköping går mot strömmen med stigande medelpriser. I norra Västervik, där församlingarna Västra Ed, Loftahammar och Lofta ingår, har priserna gått upp med drygt femtio procent.

Filar på prislappen

- De flesta filar på prislappen på standardhusen, men när det gäller strandfastigheter och sjönära lägen vid kusten finns hur mycket pengar som helst, säger mäklaren Jerry Olofsson på Vikens mäklarbyrå i Valdemarsvik.

Han förmedlar fritidshus i östgöta­skärgården sedan 25 år och kan marknaden på sina fem fingrar. I fritidsbyar som Kaggebo och Snäckevarp finns inte samma tryck som förr. Men ofta går husen till begärt pris.

- I Gryts skärgård är det mer stiltje än vanligt. Det såldes fler smultronställen förra året.

Bristen på fritidshus anser Jerry Olofsson är ett stort problem, och att det inte byggs nytt. Det skapas för lite tomter för nyproduktion.

- Det är nästan omöjligt att få en tomt i skärgården.

Ingen avmattning

Intresset för sommarhus är annars stort, framför allt från familjer i Linköping-Norrköpingområdet. Stockholmarna tycker det är alldeles för långt att pendla till östgötakusten. Hälften av fritidshusen såldes förr till familjer från Stockholm, i dag är siffran cirka 20 procent.

- Om inte trycket från Linköpings- och Norrköpingsbor fanns skulle jag få stänga butiken, säger han.

Mäklaren Jan Elvin på Svensk Fastighetsförmedling ser ingen avmattning på fritidshusmarknaden i Norrköping.

- Det är stor efterfrågan på fritidshus i skärgården och priserna fortsätter uppåt. Vi har faktiskt sålt flera fastigheter med sjönära lägen än förra året. Man kan säga att skärgården är riktig het.

En stor köpgrupp är fyrtiotalister som vill förändra sitt boende. En ny trend är att föräldrar köper fritids­huset tillsammans med barnen. Å and­ra sidan säljs unika sjöställen för att barn och barnbarn inte är intresserade av att ta över.

- Vi har köpare från både Linköping och Norrköping och priserna på sådana här objekt hamnar ofta mellan 2,5 och 4 miljoner kronor, säger Jan Elvin.

Torp attraktiva

Intresset för torpet i skogen har ökat och här är prisbilden en helt annan. En röd stuga med vita knutar kan sakna toa och indraget vatten och kosta mellan 400 000 kronor och 600 000 kronor. Köpgruppen är yngre familjer.

- Vi har sett en avmattning när det gäller större gruppbebyggelser, fritidshusområden som projekterades på 60- och 70-talen. Under de senaste åren har priserna gått upp kraftigt men nu står priserna stilla, säger Jan Elvin.

I Motala ligger priserna på fritidshus på en stabil nivå. Mäklaren Thomas Hellblom på Fastighetsbyrån känner dock av ett tuffare klimat.

- Det är inte samma drag på marknaden när det är dåligt väder, och vi har märkt färre besökare på visningarna jämfört med förra året. Fritidshus med attraktiva lägen säljer dock fortfarande bra. Här märks ingen finanskris. Även torp i prisklassen upp till 400 000 kronor är attraktiva, säger han.

Konjunkturen märks

Fritidshusmarknaden i Mjölby är liten och det finns i dagsläget bara ett fåtal objekt till salu.

- Det finns inget stort intresse för fritidshus i kommunen, och det har gjorts färre affärer än året innan. Hus som rustats upp och har bra läge är attraktiva. De flesta vill ha bekvämligheter som indraget vatten och toa.

Även i Boxholm har färre fritidshus sålts jämfört med föregående år. Omsättningen har mer än halverats, och en orsak kan vara lågkonjunkturen.

- Efterfrågan på sjönära fastigheter och strandtomter är stor men det är sällan som de kommer ut på marknaden. Sådana pärlor stannar ofta inom släkten, säger mäklaren Markus Spetz på Fastighetsbyrån.

I Ödeshög finns många gamla torp som saknar taxeringsvärde. Det är så lågt i tak i stugorna att boytan inte behöver tas upp i taxeringen.

Dold marknad

- Det här är en dold marknad. Jag har säkert förmedlat sju-åtta sådana här torp som inte finns med i prisstatistiken under det senaste året, säger mäklaren Hans Nyberg på Ödeshögs Fastighetsbyrå.

Han har i år märkt en liten avmattning på marknaden, framför allt från köparna, och priserna på fritidshus ligger i stort sett stilla.

- Det finns en återhållsamhet, det är inte samma rusch som förr om åren. Fritidshus med bra lägen och sjönära objekt vid Vättern är dock fortfarande lättsålda, säger Hans Nyberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!