Prylarnas andra chans

Sekretären för 275 kronor eller en pendyl för 450? Kanske ändå att glassboxen för 475 lockar mest. Tänk en sådan, välfylld, till sommaren. Vem vill inte då komma på besök?

Den gamla lådan har förvarat socker, 150 kronor.

Den gamla lådan har förvarat socker, 150 kronor.

Foto:

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2010-02-11 07:00

Vi har hittat till Återvinningen. Och Återvinningen har hittat till Linköping.

Det började 1992 i Motala med en ideell förening, Motala återvinningsförening, som samarbetade med kommunen för att få folk i arbete.

Verksamheten växte och växte. I Motala är försäljningsytan i dag 2 500 kvadratmeter. Linköping har "bara" 1 400 men med möjlighet att växa i Hackefors där den nya affären precis öppnat. Totalt, i båda städerna, arbetar cirka 40 personer hos Återvinningen.

Intresset tycks vara på topp, folk i alla åldrar letar och väljer bland redan använda möbler, kläder och husgeråd. Inredningsprogrammen på tv har fått folk att titta extra efter möbler från 1940- och 50-talen.

Och varje dag har Återvinningen en bil igång i Motala för att hämta saker hemma hos folk. I Linköping kör man ännu så länge två gånger i veckan.

- Vi hämtar gratis, berättar Christer Hanell, som presenterar sig som arbetande arbetsledare.

- Vi är inte snikna, vi tar allt.

Överskott till behövande

Fast ibland hamnar ett och annat på återvinningsstationerna.

- Om vi ska hämta möbler och det finns en fin soffa men trasiga stolar, då tar vi också stolarna och ser till att de blir kastade.

Motalabutiken har en reparationsavdelning och både där och i Linköping finns möjligheter att gå igenom all elektronik som lämnas in.

Överskottet från försäljningen går till ekonomisk hjälp till exempelvis barnhem och äldreboende i främst Lettland men också i Polen och Rumänien.

- Vi får också via kyrkor och barnhem veta om någon familj har det extra besvärligt, berättar Christer Hanell. Då kan vi göra en extra insats där.

Annars kommer långtradare från Lettland tre, fyra gånger om året. Från återvinningen hämtar de främst kläder. I långtradarna finns också plats för sjukvårdsmaterial, som skänks av vårdinrättningar.

Skridskor, kastruller, böcker...

- När inte långtradarna blir fulla tar vi även med möbler.

Vi sitter och pratar i en av de soffgrupper som kommit in till återvinningen. Det tog lite tid att välja. Den vita skinngruppen? Lite för fin. Den stora grå soffan? För bekväm, den vill man nog inte lämna. Det blev en mer ordinär men snygg brun tresits.

En affär med möbler, skridskor, klockor, kastruller, böcker, piano och kläder plus hjälpsändningarna men ändå något mer. Christer Hanell förklarar:

- Det finns många som jobbar hos oss som brinner för att göra något för andra människor. Vi frågar: Vad kan vi göra för nytta?

I Motala har Återvinningen till exempel öppnat en lunchrestaurang som också bär ut mat till äldreboende. I julas kom nästan 90 personer när restaurangen bjöd på gratis mat.

- I Linköping finns det till exempel fler uteliggare än i Motala. Kanske kan vi göra något för dem? Vi vet inte riktigt vad det kan bli, men något blir det!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!