Fastighetsmarknaden i Linköping har stabiliserats, efter ett år med rekordhöga villapriser.
- Jag anser att marknaden är i bra balans, säger mäklaren Per Lindgren på Länshem Fastighetsförmedling.
Det finns en god tillgång på småhus, samtidigt som efterfrågan fortfarande är stor. På villavisningarna är det mindre folk än tidigare, anser Lindgren, men de som kommer är pålästa och seriösa. Det innebär att det är lättare att göra affärer.
Mäklaren Thomas Johansson på Fastighetsbyrån ser ingen avmattning på marknaden. Tvärtom.
- Räntehöjningarna har hittills inte påverkat villapriserna. En tendens är dock att de dyraste objekten i tätortsförsamlingarna inte stiger lika mycket som småhusen på orter utanför innerstan, säger han.
I Norrköping fortsätter huspriserna att stiga. Mäklaren Jan Elvin på Svensk Fastighetsförmedling anser att statistiken återspeglar verkligheten.
- Vi hade en stagnation i höstas, men den varade inte länge. Jag tror att priserna fortsätter uppåt under våren, säger han.
I Norrköping finns för närvarande bra med objekt, och efterfrågan är stor.
Medelpriset på småhus i Mjölby har ökat kraftigt under det senaste året. Prisökningen har framför allt skett på hus i prisklassen 1 till 1,5 miljoner kronor. Däremot har en prisstagnation skett på hus som kostar över 2 miljoner kronor.
- Räntehöjningarna påverkar prisbilden på de dyrare villorna. Men annars ser jag ingen förändring. Jag tror på en fortsatt försiktig prisuppgång under våren, säger mäklaren Carsten Johansson på Svensk Fastighetsförmedling.
Just nu är det stor brist på småhus i Mjölby. En tendens är att villorna i Mjölby nästan har blivit lika dyra som i Mantorp.
Efterfrågan på de fåtal hus som är till salu i Boxholm är stor, och priserna går upp.
- Priserna håller på att anpassas till omgivningen, säger mäklaren Markus Spetz på Fastighetsbyrån.
I Boxholm är det brist på bra objekt. Enligt Spetz väljer många att sälja huset när det är grönt och fint ute, framför allt gäller det objekt på landsbygden.
- Prisskillnaden är fortfarande mycket stor till kranskommunen Mjölby, och därför kommer huspris-erna fortsätta att stiga, säger Spetz.
I Ödeshög är det brist på småhus, och budgivningar driver upp priserna.
- Det är fler familjer på husvisningarna, och det är ett trendbrott, säger mäklaren Hans Nyberg på Ödeshögs Fastighetsbyrå.
Efterfrågan på bra villor i Ödeshög men även på landsbygden har ökat. Medelpriset på småhus ligger på 556 000 kronor, vilket är en uppgång med 41 procent jämfört med samma period föregående år.
- Jag tror att priserna fortsätter sakta uppåt under våren. En räntehöjning på någon kvarts procent påverkar inte den här fastighetsmarknaden, säger Nyberg.
I Åtvidaberg faller huspriserna, men det kan bero på att fler billigare renoveringsobjekt sålts under perioden.
- Fräscha villor ger bra betalt, medan hus som är i behov av renovering går trögare att sälja. Därför är känslan lite blandad vad gäller prisutvecklingen, säger mäklaren Glenn Johnsson på Svensk Fastighetsförmedling.
Småhusen i Motala har blivit dyrare under det senaste året. Mäklaren Leif Andersson på Svensk Fastighetsförmedling varnar dock för att hus med olje- och eluppvärmning är trögsålda, och ger sämre betalt än villor som energieffektiviserats.
- Folk är intresserade av energikostnaderna. Därför brukar jag alltid råda de som ska sälja att se över värmesystemet, och byta till pellets eller luftvärmepump, säger han.
Andersson tror att priserna på småhus har stabiliserats. Det finns en stor osäkerhet på marknaden om exempelvis boräntans utveckling, och det gör att priserna står still. Priserna på småhus i Vadstena fortsätter att stiga, men kanske inte i den omfattning som statistiken visar.
- Det har inte sålts så många hus under perioden, och det gör att det är svårt att dra några slutsatser om medelpriset. Men marknaden är positiv. Efterfrågan är god, men det är brist på objekt, säger Thomas Hellblom på Fastighetsbyrån.
I Ydre är det ingen stor efterfrågan på småhus. Medelpriset ligger på 582 000 kronor, men eftersom antalet köp är litet går det inte att dra några säkra slutsater om prisutvecklingen.
- Jag har en känsla av att priserna går upp i Österbymo, medan det är kärvare i exempelvis Rydsnäs, säger mäklaren Birgitta Karlsson på Kontor & Mäklartjänst.
I Rydsnäs ligger medelpriset för småhus på cirka 300 000 kronor. I Österbymo är prisbilden något högre, eller drygt 500 000 kronor.
Östgöta Correspondenten · Torsdag 1 februari 2007