Den som inte bara vill köpa snyggast eller billigast får dock en svår uppgift i att ta reda på såväl kvalitet som ursprungsland för råvaran.
Trädgårdsmöbelsbranschen är en riktig djungel. I dubbel bemärkelse. För trots 80-talets bojkott av regnskogsträ verkar inte alls så mycket ha hänt som man vill tro när man ska köpa nya möbler till trädgården. Och om man ska kunna luta sig tillbaka i vilstolen av teak i sommar, vill man väl kunna göra det med gott samvete? Utan att misstänka att man varit en kugge i hjulet som bidragit till sönderslagna ekonomier och miljökatastrofer?
Dessutom vill man att möbeln man köpt verkligen ska vara så bra som man trodde. Teaken ska enligt vissa utsagor hålla att stå ute året om i hundra år -- utan skötsel. Kanske är det en överdrift, även om teaken verkar vara det träslag som klarar fukt bäst utan att ruttna.
En snabb titt på utemöbelsmarknaden visar också att teaken som material fortfarande dominerar. Handeln med teak i Sydostasien går dock inte alltid rätt till och för att man ska vara säker på att den teak man köper inte kommer från regn- eller naturskogar som avverkats i för snabb takt ska teaken vara certifierad av den oberoende organisationen FSC -- Forest Stewardship Council. Utöver detta certifikat finns en massa andra certifikat, som man dock inte kan lita på enligt Naturskyddsföreningen.
-- FSC är egentligen den enda relevanta oberoende certifieringen. Att få tag på andra certifikat är nämligen inget större problem i den här delen av världen, säger Maria Rydlund på Naturskyddsföreningen.
Att få tag i FSC-certifierad teak i Sverige kan dock bli ett större problem. Från och med i höstas drogs nämligen certifieringen in, och numera finns ingen FSC-certifierad teak, om det inte finns partier kvar i lager.
Flera möbelbutiker med ocertifierade teakmöbler till försäljning som TT Spektra varit i kontakt med verkar dock inte alltför bekymrade, utan försäkrar att teaken är odlad i plantager i Indonesien.
Alternativ till teaken finns, och vissa träslag marknadsförs just som ett bättre alternativ eftersom de inte växer i regnskog. Frågan är bara om de verkligen är det?
Till exempel hävdar vissa att Jarrah, som är en slags eukalyptus från Australien, kan vara ett gott alternativ. Åsikterna om materialet verkar dock gå isär, eftersom vissa menar att träslaget är för torrt för att hålla bra i vårt klimat. Även skogsbruket och återplanteringen är hårt kritiserad, enligt Maria Rydlund.
Ibland står det bara "Hardwood" angivet som träslag.
-- Hardwood kan vara vad som helst och är ett sätt för tillverkarna att slippa ange vad det är för träslag. Hardwood kommer oftast från naturskog och är sällan odlad, säger Maria Rydlund.
Enligt henne ska man också akta sig för ocertifierat trä med namn som meranti, keruing, parashorea och mahogny.
-- Kvalitet handlar ju inte heller bara om råvaran, utan också om tillverkning och detaljer som metallbeslag. För några år sedan var Göteborgs sopptipp full med möbler i tropiskt trä som bara hållit något år, säger hon.
-- Ofta säljs tropikträmöbler väldigt billigt och det är lätt att lockas att tro att det är bra kvalitet bara för att det är tropikträ.
I Bolivia finns dock flera FSC-certifierade träslag för möbeltillverkarna att köpa. Tajibo eller Ipe kallas ett träslag som svenska Berga Form använder. Träslaget är tyngre än teak grånar på samma sätt men är något mer sprickbenäget. Enligt företagets Anders Prabe har Ipe utomhus klart jämförbara egenskaper med teaken.
-- Vi har tittat på flera träslag från Bolivia på grund av att de har ett bra skogsbruk där, men det tar ju lite tid att lansera ett nytt träslag. Mycket handlar om traditioner och många vill ha teak för att det är gammalt och beprövat.
Det finns dock några alternativ som inte är tropiska, men ändå kan fungera bra till utemöbler. Robinia är ett europeiskt träslag som påminner om ek och som bland annat Ikea använder till vissa av sina utemöbler.
Man ska inte heller glömma bort att det faktiskt finns svenska, eller skandinaviska träslag till trädgårdsmöbler.
-- Allra bästa träslaget för utemiljö vad gäller rötbeständighet är ek. Men det har nackdelen att det är tungt också, säger Susanne Johansson på Lövträinstitutet.
-- Det har inte forskats mycket kring svenska träslag, men asp är ett underskattat träslag som blir vackert grått om det får stå obehandlat ute.
Aspen kan enligt Susanne Johansson klara sig obehandlat utomhus om det får chans att torka upp och inte står i ständig markkontakt.
Under en period marknadsförde också vissa företag al som ett särskilt rötbeständigt material. Åhléns säljer sedan några år tillbaka sommarmöbler i oljebetsad al. Men enligt lövträinstitutet är alen bara rötbeständig under vattenytan utan syrekontakt.
Inte heller lärkträ som fått rykte om sig att vara extra rötbeständigt klarar markkontakt särskilt bra.
-- Lärk har nog tyvärr fått ett lite oförtjänt gott rykte. Kärnvirke av lärk och furu är ungefär likvärdiga, säger Susanne Johansson.
-- Och problemet är att när man köper möbler så är det inte alltid så lätt att se att det verkligen är kärnvirke de är tillverkade av.
Efter några dagars sökande i den tättvuxna snårskogen av trädgårdsmöbler och lämpliga träslag börjar man fundera åt helt andra håll. Det finns ju faktiskt trädgårdsmöbler i både plast, aluminium och gjutjärn.