Rena prisraset på platt-tv

En projektor som visar tv-bilden på filmduk har Karolina Steen i stället för vägg-tv. Bild: MIKAEL SVENSSON

En projektor som visar tv-bilden på filmduk har Karolina Steen i stället för vägg-tv. Bild: MIKAEL SVENSSON

Foto: Fotograf saknas!

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2005-10-20 00:00

Prisraset den senaste tiden har gjort att allt fler väljer en vägg-tv i stället för en bildrörsapparat. En LCD-skärm på 32 tum går att köpa för under 10 000 kronor, ungefär lika mycket som en populär tv med samma bildformat kostade för något år sedan.

Utvecklingen på tevefronten går i rasande tempo. Många nya märken har kommit in på den svenska marknaden, och konkurrensen är stenhård. De som byter ut sina gamla klumpiga teve väljer nästan alltid LCD och plasma.

Halva priset

-- Det är bara Agda, 70 år, som fortfarande vill ha bildrör i teven. Nio av tio kunder som köper en 32 tums widescreen väljer en vägg-tv, säger Mikael Brändström på TV-tjänst i Linköping.

Priserna på platta teveskärmar har gått ner med 50 procent och mer på vissa modeller. LCD-skärmarna har också blivit bättre, med klarare bilder, och fler finesser som pc-ingång och klara för framtidens HDTV-format.

Dessutom har livslängden på teven ökat på nyare skärmar från tidigare 60 000 till 85 000 timmar.

-- Bildröret på en vanlig tv håller i cirka 20 000 timmar, så det här pratet om kort livslängd på platt-teven är nonsens, anser han.

För några år sedan kostade en plasmaskärm på 42 tum runt 40 000 kronor. En motsvarande modell i billigaste versionen går att få för under halva det priset i höst.

Bättre bild

Bildkvalitén på LCD-skärmarna har också förbättrats, och det innebär att utbudet av sådana här apparater på 32 tum och upp till 37 tum ökar.

-- Teveskärmarna kallas ofta för väggteve, men det rätta ordet är nog platt-tv, eftersom de flesta använder bordsstativ och inte väggfäste.

Mikael Brändström anser att priserna kommer att fortsätta att sjunka på platta teveskärmar, men det kommer inte alls att bli samma prisras som under det senaste året.

-- Vi kommer att få se en ganska stabil prisbild framöver. Prissänkningar på upp till 5 000 kronor under en natt tror jag inte på. Möjligen kan priserna gå ner med någon eller några tusenlappar i vinter.

Vanlig tv billig

Priserna på traditionella tv-apparater har också prissänkts kraftigt. Här kan man göra fynd, eftersom apparaterna har bättre kvalitet än tidigare. Billigaste teven med 32 tums widescreen (16:9) kostar exempelvis strax under 5 000 kronor. För en konsument som vill ha stor bildyta finns projektor med filmduk på 60 tum, och mer. Priset ligger på cirka 8 000 kronor. Dessutom finns bakprojektion, en teknik som ger stor bildyta till lågt pris.

Den digitala sändningen tar över allt fler landsändar. Men fortfarande är det stor brist på teve med den här inbyggda tekniken.

-- Det finns bara ett fåtal sådana apparater på marknaden. Men de kommer när Sverige har blivit mer digitaliserat, det är jag säker på.

På pricerunner.se kan du själv leta efter billigaste tv:n. En 32 tums lcd-tv går i dag att köpa från 8 000 kronor, och den billigaste plasman på 42 tum har en prislapp på runt 10 000 kronor.

‚tv-tekniker

ºEn LCD-tv består av flytande kristaller som släpper igenom ljus från en bakomliggande lampa. LCD finns upp till 37 tum.

ºPlasma-tv har en bild som skapas av små gasceller som släcks och tänds. Det finns ingen plasmaskärm under 36 tum.

ºPlasma-tv har i regel bättre kontrast och färg-återvinning, men å andra sidan är upplösningen högre hos en LCD-tv. Ju fler pixlar desto bättre bild.

ºI praktiken beräknas bägge typerna av platta tv-apparater att ge oförändrad bildkvalitet i mellan 12 och 15 år.

ºHDTV står för High Definition TV och brukar på svenska benämnas hög-upplösnings-tv. Skillnaden mot dagens tv-program är att HDTV ger en bild som är mycket mer detaljerad och därmed upplevs som skarpare. De dyrare apparaterna är klara för HD, en teknik som kommer om ett eller två år.

ºProjektor finns i både 4:3-format och 16:9. Vad som är bäst är till stor del en personlig smak. Ser man mycket på film i 16:9-format är en sådan projektor att föredra.

ºBakprojektion är en teknik som ger stor bildyta. Tekniken bygger på att en bild projiceras bakifrån mot glasrutan med hjälp av speglar. Nackdelen är att projektionslampan som är dyr måste bytas ut efter några år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!