Så blev köket smart och snyggt

Agnetas och Anders lågenergihus är utrustat med många smarta lösningar. Bland annat är bänkskivan vid bardisken djupare och induktions­hällen bredare än standard. ­Dessutom har ångugnen blivit en riktig hit.

För frukosten. Krukan är en present, glasburk med müsli från Rusta, brödburk av märket Bruka design.

För frukosten. Krukan är en present, glasburk med müsli från Rusta, brödburk av märket Bruka design.

Foto: Peter Ericsson PE-Foto

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2015-04-16 06:00

Efter flera år i radhus var paret suget på att bygga eget och valet av leverantör föll till slut på LågenergiHus i Linköping.

– Dels för att vi ville ha en totalentreprenad från ett lokalt företag och just för att det är ett bra miljö- och energival. Men också för att vi fick möjlighet att vara med och påverka mycket. De ritade planlösning efter våra önskemål, vi hade helt fria händer, berättar Agneta och Anders Johansson.

Stora sällskapsytor på entréplan var viktigt – liksom en rejäl hall, där man slipper att trängas när man går in och ut.

Köket skulle också vara rymligt och öppet.

– Vi lagar mycket mat tillsammans och prioriterade därför många arbetsytor, men även mycket förvaring. ­Sedan satsade vi på ett mindre bord i köket och ett större i matsalen precis utan­för. Där sitter vi när vi har gäster, säger Anders.

Vita luckor i shakerstil fick ligga till grund för det övriga utseendet.

– Vi hittade en härlig serie med kryssvitrinskåp och valde dekorpelare som början och avslut av skåpen. Högst upp på väggskåpen gör den tandade listen det där lilla extra, menar Agneta.

Till detta kombinerar de med fasat, vitt kakel och liggande panel på övrig vägg.

– I stället för tapetserad eller målad vägg, som ju är betydligt vanligare, tog vi panel för att få en mer rustik känsla, förklarar hon.

Allt det vita bryts av med bänkskivor av grå granit, svart vitrinskåp och tallrikshylla, samt vitvaror i rostfritt.

– Frånsett utseendet tog vi granit­skivorna för att de är tåliga, mer beständiga och klarar av värme – det är inga bekymmer att ställa en varm kastrull eller stekpanna direkt på, menar Anders.

Listan med smarta och praktiska val kan göras lång.

Däribland också att bänkskivan mot bardisken är 70 centimeter djup – i stället för standard på 60 centimeter.

– Det ger inte bara större ytor vid matlagning och bakning, utan även mer plats till förvaring i skåpet under. Samtidigt är granitskivan ovanför bardisken 30 centimeter bred och ger en ökad yta vid uppdukning av mat när vi sitter i matsalen och äter, berättar makarna.

Också induktionshällen och fläktkåpan är tio centimeter bredare än standardmåttet – 70 mot mer vanliga 60 centimeter.

– Induktionshällen har flera riktigt bra funktioner – som att man kan ställa­ kastruller och stekpannor nästan var som helst på hällen under matlagning, en pausknapp (stop and go) som tillfälligt stoppar värmen och glömmer man att stänga av en platta gör den det själv. Gillar också den inbyggda timern, säger Agneta.

I stället för en mikrovågsugn kompletterade paret den vanliga varmlufts­ugnen med en ångugn.

Något de definitivt inte ångrar.

– Nej, det är bland det bästa vi köpt. Köttet blir lite mörare och mildare och näringsämnen hålls kvar bättre. Vi använder den även till att laga grönsaker, men frågan är om inte fisken blir allra bäst.

Längst ned under ugnarna mot golvet har de en sockellåda, där alla plåtar förvaras.

– Det är ju en yta som normalt sett inte används till någonting. Bara att trycka på sockeln så öppnas lådan. Helt perfekt, tycker Anders och Agneta.

Med kaffebryggare, vattenkokare, brödrost och hushållsmaskiner som behöver anslutas kan det ibland råda brist på eluttag. Men så är knappast fallet i Johanssons kök. Under skåpen på långsidan finns inte mindre än tre dosor med tre uttag i varje. Med övriga uttag blir det en bit över tio tillsammans.

– Det är ingen höjdare när man måste dra skarvsladdar eller flytta runt på maskinerna. Det här är ju en detalj som man kanske inte alltid tänker på, men för oss var den ganska viktig, menar Anders.

Belysningen är också i linje med huset i övrigt.

– Alla spotlights har dimmer, då kan man enkelt dra ned effekten när den inte är nödvändig att ha på full styrka. Precis likadant som i vardagsrummet. Energibesparing är positivt på många olika sätt. När det gäller huset som helhet är det något vi kommer att märka av en hel del på sikt, avslutar de.

Fakta

Här bor: Agneta och Anders Johansson med dottern Elsa (1 år).

Yrken: Agneta är maskiningenjör och arbetar på en konsultfirma, medan Anders är projektledare på ett marknadsundersökningsföretag.

Bor: Ullstämma i Linköping.

Husfakta: Byggdes 2013, har 185 kvadratmeter fördelat på fem rum och kök.

Köksfakta: Cirka 20 kvadratmeter stort med bardisk.

Det bästa med köket: Många arbets-ytor och stor yta att både vistas och laga mat i.

Agnetas och Anders smarta kökstips

Gör en moodboard/önskelista med saker ni gillar och behöver i ett kök.

Träffa några köksleverantörer och be dem rita upp köket. Där kan ni få många bra tips och råd.

Placera vitvaror så ni får ett smidigt arbetsflöde i köket.

Satsa på bra allmän- och arbetsbelysning.

Satsa på en fin kran och kakel. De syns tydligt i ett kök.

Utdragbara lådor och karusellskåp ger bättre överblick.

Var konsekvent med stilen på köket mot övriga utrymmen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!