En timer på några lampor, och bankbox för det som är oersättligt, är några tips för en trygg semester.
Under sommaren sker nästan hälften av alla bostadsinbrott. Inbrottstjuven passar på när vi är bortresta, för är det någon som inte tar semester så är det just tjuven.
Förra sommaren, 15 maj till 31 augusti anmäldes 81 villainbrott och 68 stycken inbrott i lägenheter i Östergötland. I Linköping begicks 14 inbrott i villor, var-av sex på landsbygden, och 23 lägenhetsinbrott under samma period.
I Sverige anmäldes totalt 15 571 bostadsinbrott, enligt Brottsförebyggande rådet. Nästan hälften av alla inbrott sker när vi är bortresta.
Det går förstås inte att helt skydda sig mot inbrott, men med några enkla medel kan du göra det lite svårare för tjuven. Att ansluta bostadsområdet till Grannsamverkan är ett bra tips. Det är ett samarbete mellan de boende, polisen och försäkringsbolagen. Mycket handlar om att bry sig om varandra, engagera sig, iaktta och informera. Du kan även be grannen ta hand om din post, klippa din gräsmatta och dra upp eller ner persiennerna i huset.
Det finns även mycket du kan göra i förebyggande syfte. Här är några enkla råd:
ºEn timer på några lampor som gör att bostaden ser bebodd ut (dock ej tv som innebär brandrisk).
ºSkaffa en bankbox för det som är oersättligt eller lämna det hos släktingar och vänner.
ºFotografera eller filma värdesaker och lägg i bankboxen.
ºMeddela tidningens prenumerationsavdelning din sommaradress.
ºLagra posten hos brevbäraren eller beställ en till- fällig adressändring.
ºKlipp gräset innan du reser, men hör efter om grannpojken är hemma och sommarjobbar -- han vill säkert tjäna en slant på att klippa gräs.
ºStäll in cyklar och andra värdefulla saker i förrådet eller garaget.
ºLås inte innerdörrar eller lådor till exempelvis skrivbord. Tjuven kommer troligtvis ändå att bryta upp dem så de blir förstörda.
ºDe flesta inbrott sker genom fönster-, altan- och balkongdörrar. Se till att ha godkända lås. Hos flera försäkringsbolag slipper du då självrisken vid inbrott.