Kanske ett nytt lyssnande på energiråden ändå kan göra något åt räkningarna, även om det är långt ifrån du eller jag som bestämt elpriset. På hemsidan www.energiradgivningen.se har 25 kommuner i Stockholmsregionen samlat en mängd tips. Här är några:
n Sänk inomhustemperaturen med 1 grad och uppvärmningskostnaden minskar med cirka 5 procent.
n Flytta möbler om de står framför elementen och hindrar värmen.
n En tiominutersdusch kostar cirka 1 500 kronor per år. Är ni två i hushållet kostar det 3 000 kronor, är ni tre.... Byt ut gamla duschmunstycken mot ett snålspolande och minska helst duschtiden (även om det är så himla skönt att stå där i värmen och låta vattnet strila).
n Apparater i stand-byläge drar el helt i onödan. Det gäller teven och alla apparater med fjärrkontroll men också transformatorer och batteriladdare i vägguttag.
n Vattenkokare kan vara en bra investering. Den förbrukar en tredjedel av energin jämfört med en spisplatta.
n Glöm inte locket på kastrullen, då förbrukas en tredjedel av energin jämfört med kastrull utan lock.
n Kolla på energisnåla kyl- och frysskåp när det är dags att byta ut de gamla. Kan spara rejält med energi. Avdammad baksida håller också nere energiförbrukningen.
n Lågenergilampor är fem gånger mer effektiva än glödlampor och de håller också mycket längre.
n Det finns förstås massor av fler goda råd men ni vet säkert sedan gammalt att disk- och tvättmaskiner helst ska fyllas och att låg temperatur ger lägre energiförbrukning? Liksom att torktiden för tvätt minskar om man centrifugerar den med högt varvtal?