Numera finns det utplanteringsväxter i alla storlekar, små så kallade pluggplantor och vanliga, odlade i fem centimeter stora plastkrukor.
I Storbritannien har man länge kunnat köpa små korgar med en färdig mix av blommor för exempelvis en ampel. Detta kommer alltmer även i våra butiker, likaså de små pluggplantorna, som också kan köpas per postorder. Tester gjorda av den brittiska oberoende privata konsument-organisationen "Gardening Which?" har visat att de små pluggplantorna faktiskt etablerar sig bättre än stora plantor. De är också suveräna om du ska plantera en hängande ampel då de lätt går att sticka in genom mossan som ampeln fodras med.
Pluggplantorna är också ett mycket prisvärt alternativ till att så själv, särskilt när det gäller sorter som har lång utvecklingstid och som behöver extra ljus för att bli fina. Just de växterna, som petunior och jätteverbena, är det dessutom för sent att så nu om de ska blomma i rätt tid.
Ibland kan man också finna bredsådda astrar och grönsaker, som kål och sallat, i en större avlång kruka. De är också mycket bra alternativ. För både bredsådda som pluggplantor gäller det att plantera om dem snarast.
Sortimentet av sommarblommor blir också allt mer spännande för varje år, också en anledning till att man inte längre behöver misströsta för att man inte hunnit förkultivera i tid! Men -- de flesta trädgårdsbutiker beställde sina växter redan i vintras för leverans en viss vecka, och i mellersta Sverige brukar det betyda att det största utbudet finns i början av juni. Det kan kännas frustrerande år som detta då försommaren verkar vara extra tidig.
Man säger att de små plantorna ska "avhärdas". Inom växtvärlden betyder det att de små plantorna ska vänja sig vid att stå ute. Egentligen borde det heta att de ska avvänjas -- vänja sig av med det goda inomhusklimatet. De har antingen dragits upp i växthus eller utomlands och är därmed vana vid ett gott, jämnt klimat. Inte alls de stora temperaturskillnaderna som våra råkalla nätter bjuder på. En vecka innan de ska planteras ut ska de bäras ut på dagen och in på kvällen. Ställ dem i halvskugga, inte i brännande sol, och ta bort eventuella plastkåpor och plastpåsar. De fungerar som brännglas och bränner effektivt sönder dina små plantor. Det går snabbare än man tror.
Det är inte förrän asken har slagit ut sina blad eller häggen blommar som blommorna ska planteras ut helt och hållet. I år har asken redan sina blad utfällda på många håll! Vänj ändå dina plantor vid att stå ute, det får du igen senare i sommar i form av knubbigare plantor. Om värmen fortsätter, kan du i stället för att bära in dem varje kväll låta dem stå så nära väggen som möjligt och täcka dem nattetid med ett fyra lager tjockt täcke av fiberduk.
Dagen innan ska de vattnas väl, då etablerar de sig snabbare. Väljer du vanliga lerkrukor ska de ha stått i blöt innan du planterar, annars suger krukan åt sig allt vatten vid de första vattningarna.
Men hur tätt kan man då sätta ut sommarblommorna? Jo, mycket tätare än vad man tror. Man talar om c/c avstånd, det vill säga måttet från centrum i en planta till centrum i nästa, där 8-10 centimeter är ett bra mått för de flesta sommarblommor.
Häll i jorden i krukan utan att packa den. Jorden ska inte gå högre upp än att en centimeter återstår av kärlet, annars blir det svårt att vattna. Bäst är om växten planteras lite djupare än den stod i den ursprungliga krukan. Vattna den färdiga planteringen lite i taget flera gånger, så att all jord blir genomvattnad. Allra helst ska väderprognosen bjuda på fyra, fem mulna dagar i följd, i annat fall kan du skugga dem med väv de första dagarna. Eller sätt krukorna i det skuggigaste hörnet. Och nyp bort alla blommor på petuniorna, inklusive knoppar! Hemsk, ja visst, men då kommer växten att använda sin kraft att rota sig och de repar sig snabbt, inom en vecka har de i regel satt nya.
Långtidsverkande gödsel, som är ett granulat, är bra att blanda i jorden. Då behöver man inte fundera så mycket på gödslingen, utan enbart på att vattna. Den typen av gödsel avger sin näring vid vattning och räcker i regel i två månader. Annars ska man inte börja gödselvattna förrän tre veckor har gått efter planteringen i ny jord, då har näringen i jorden förbrukats. Och det är bättre att gödselvattna med svagare lösning ofta än ett fåtal gånger och mycket.