En sprayomgång över varje ruta och sedan gnida torrt med trasan. Så går det till att tvätta fönster.
Mikael Alborg, proffsfönstertvättare, skakar på huvudet.
-- Du gör i alla fall tillverkarna av fönsterputs glada!
Efter att ha putsat fönster i massor av år och uppenbarligen helt fel, dessutom envist vägrat att använda en sådan där gummiskrapa, är det dags för en lektion i fönsterputsning.
Mikael Alborg har valt platsen, en villa i Vidingsjö. Här ska uterummets stora glasrutor få sig en omgång.
Hemligheten bakom en god fönsterputsning är enkel, undervisar Miakel: VVV, det vill säga vanligt, varmt vatten. Och så vanligt diskmedel. Dessutom, förstås, en tvättsvamp och en gummiskrapa. Trasor att torka bort överflödigt vatten behövs också. Mikael använder både en frottéduk och ett sämskskinn.
Han pytsar i lite diskmedel i en hink med varmt vatten och så är lektionen i gång. Diskmedelsvattnet läggs på rutan med hjälp av en så kallad påläggare, som är en tvättpäls med hållare. Finns att köpa i färghandeln, men det duger också bra med en vanlig svamp.
-- Fast ingen sådan där grön som rispar på rutan, varnar Mickael.
Fönstret blöts ner ordentligt och sedan gör fönsterputsarproffset sin signatur mitt på rutan. Han börjar just där för att kolla att det inte finns några hårstrån eller dammkorn på gummibladet. Med stora vida svängar far Mikael sedan fram över rutan och torkar bort överflödigt vatten längst ner med en trasa.
-- Lyft aldrig på skrapan! Ta fönstret i ett och samma drag!
Dags för praktik. Men försöken att härma Mikaels svepande rörelser över rutan misslyckas och skrapan hackar sig fram. Det går inte!
-- Jo då, men var inte så stel i handlederna. Gör mjuka rörelser och planera dina drag. Sväng i tid annars får du stopp på skrapan mot fönsterkanten.
Nästa försök går lite bättre, och du Mikael, jag köpte faktiskt en gummiskrapa på väg hem...
Kanske att ditt andra tips är enklare för en amatör.
Då lämnar man en torr kant på någon centimeter längs fönstrets hela vänstersida.
-- Lägg skrapan på det torra och dra bort till höger, torka överflödet. Dra vågrätt för att vattnet ska rinna nedåt.
Ett annat av proffsets råd är att byta blad på skrapan. Själv byter han två gånger om dagen men även om du "bara" putsar fönstren två gånger om året kan bladet behöva bytas, eftersom det torkar och spricker lätt. Och använd så små grejer som möjligt, en mindre skrapa är lättare att handskas med än en stor.
Mikael Alborg har jobbat i branschen i 20 år. För tre år sedan startade han Fönsterputsar´n, ett eget företag som riktar in sig mot privatpersoner. Han arbetar för det mesta ensam, har jobbet i bilen och kontoret hemma. Det blir allt vanligare, säger han, att privatpersoner vill ha hjälp med sina fönster.
När Mikael fortfarande var anställd inom ett större städföretag hade han under några veckor sällskap med en forskare från Linköpings universitet. Hon heter Marie Aurell och för några år sedan blev hennes avhandling, "Arbete och identitet - om hur städare blir städare", klar.
Marie följde så kallade vanliga städare (nästan alltid kvinnor) och specialstädare (alltid män). Specialstädarna har ansvar för golvvård och de kallas in för att storstäda och rensa i ventilationssystem. Och de putsar fönster.
Specialstädarna har högre lön, jobbar heltid och har ett jobb med högre status jämför med de vanliga städarna. Specialstädarna har ett tungt jobb och vi ser på dem som starka.
Men, sa Marie Aurell när hon presenterade avhandlingen, de vanliga städarna har ett tungt jobb de också. Men när kvinnor har tungt jobb ser vi inte på dem som starka, Vi plockar fram vårt medlid-ande och oroar oss för att de ska sluta ut sig.
-- Henne minns jag väl. Hon var med oss och putsade fönster. Det hon skrev var bra, fast hon kanske gjorde oss till lite väl mycket machokillar.
inte så dumt så här på vårkanten
se ut