I en botanisk trädgård (eller park) samlas växter från olika delar av världen.
De första anlades nära universiteten för att användas för forskning och undervisning. Världens första botaniska trädgård fick Pisa runt 1540.
Den äldsta i Sverige är Botaniska trädgården i Uppsala. Den anlades av Olof Rudbeck den äldre, förstördes av en brand och återställdes av Carl von Linné.
Svenska botaniska trädgårdar:
* Bergianska trädgården, Stockholm: Ligger i Frescati intill Brunnsviken på norra Djurgården. Här finns till exempel en örtagård, en japansk damm och mängder av träd och buskar från norra halvklotet.
* Botaniska trädgården i Lund: En park i mitt i Lund på Östra Vallgatan. I trädgården odlas 7 000 olika arter i växthusen finns växter från finns nio klimatzoner. Här kan man promenera bland exotiska träd, som pappersmullbärsträdet.
* Botaniska trädgården i Uppsala: Den hittar man väster om Uppsala slott. Ett orangeri finns i trädgården, som är planerad i barockstil. I Uppsala finns också Linnéträdgården.
* Göteborgs botaniska trädgård: Placerad i stadsdelen Änggården och är med sina 175 hektar en av världens största botaniska trädgårdar. 16 000 olika arter odlas på friland, dessutom cirka 4 000 arter inne i växthusen. Värt att titta extra på är orkidésamlingen, en klippträdgård, japanska dalen och rhododendrondalen.
* DBW:s trädgård i Visby: Ligger längs med stranden, norr om Almedalen. Huvudingången är i hörnet Strandgatan - S:t Olofs gränd. DBW står för De Badande Wännerna och de anlade trädgården i mitten av 1800-talet. Här finns förstås rosor och eftersom Gotland har ett varmt klimat mullbär, fikon, valnötsträd, plataner, magnolior och mycket annat.
* Fredriksdals friluftsmuseum-Botaniska trädgården, Helsingborg: Den är en så kallad landskapsbotanisk trädgård med cirka 40 växtmiljöer från olika delar av Skåne.